Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko předá předsednictví V4 Polsku. O čem se bude hovořit?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Ve středu 8. června se bude v Praze konat summit předsedů vlád Visegrádské čtyřky. Česká republika na něm symbolicky předá předsednictví Polsku. Řešit se bude migrační krize, ale i referendum o brexitu.

Premiéři Česka, Polska, Slovenska a Maďarska zhodnotí končící české předsednictví a zároveň formálně schválí priority, s nimiž od 1. července po dobu jednoho roku povede takzvanou V4 Polsko. Tématem setkání bude také červencový summit NATO ve Varšavě.

Visegrádské skupině se v době českého předsednictví dostalo pozornosti zejména kvůli kritice postoje EU při řešení migrační krize. Středoevropské státy navzdory kritice z úst představitelů unijních institucí i jiných členských států velmi důrazně odmítaly návrhy na rozdělování migrantů mezi země osmadvacítky podle kvót. Zdůrazňovaly, že nelegální migraci je nutné řešit důslednou kontrolou osob při vstupu do Schengenu.

Visegrádské země dostaly nálepku nesolidárních států, nicméně diplomaté i odborníci na mezinárodní politiku se shodují, že poprvé se jim podařilo důsledně prezentovat společný postoj.

Podle informací z diplomatických zdrojů bude ambicí Varšavy hlas V4 v EU ještě více posílit. Poláci se také chtějí zaměřit na posílení spolupráce v oblasti společné bezpečnosti a dopravní infrastruktury.

Summit premiérů ve středu naváže na mezinárodní fórum Prague European Summit, které se bude v Praze konat od pondělí. Všichni čtyři předsedové vlád vystoupí společně v závěrečné debatě konference, kterou bude řídit šéfredaktor evropské edice amerického deníku Politico Matthew Kaminski.

Témata:  Visegradská čtyřka Česká republika Polsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy