Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze protestovala stovka lidí proti členství v NATO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na Václavském náměstí v centru Prahy dnes přibližně stovka lidí protestovala proti NATO a proti členství ČR v této alianci.

Akci svolalo České mírové hnutí za podpory iniciativy Ne základnám v souvislosti se začínajícím summitem Severoatlantické aliance, který se koná v Bruselu. Na hlavami demonstrujících se objevily vlajky Českého mírového hnutí i Komunistického svazu mládeže. Přítomní podepisovali petici požadující zastavení vojenských aktivit na území ČR.

"Válka se odehrává nejdříve v ekonomice, v médiích a v hlavách těch, kteří z toho mají užitek," prohlásila zástupkyně iniciativy Ne základnám Eva Novotná.

Demonstraci přišel podpořit i první místopředseda KSČM Petr Šimůnek. "Severoatlantickou alianci nepotřebujeme," prohlásil a připomněl úlohu České republiky při bombardování Bělehradu letadly NATO v roce 1993.

Řečníci ve svých projevech kritizovali NATO a zejména Spojené státy za údajnou agresivní politiku a zvyšování napětí ve světě. Protestovali také proti americkému tlaku na navyšování členských rozpočtů. "Současná agenda dnešního summitu je krajně nepříznivá míru," prohlásil předseda asociace Vojáci proti válce Jiří Bureš.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) demonstrace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy