Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrat na trhu práce? Nezaměstnanost v Česku vzrostla

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - K 31. 7. 2018 evidoval Úřad práce ČR celkem 231 565 uchazečů o zaměstnání. To je o 7 779 více než v červnu a o 71 509 osob méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší červencovou hodnotu od roku 1997, kdy bylo bez práce 222 374 lidí. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v uplynulém měsíci 210 676 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,1 % (červen 2018 – 2,9 %, červenec 2017 – 4,1 %).

Podle úřadu se na nárůstu nezaměstnanosti podepsaly sezonní faktory související zejména s příchodem části zaměstnanců ze školství na pracovní úřady a s nižším náborem nových zaměstnanců do firem kvůli celopodnikovým dovoleným. "V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, zatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září," uvedla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Před rokem byla nezaměstnanost na 4,1 procenta a bez práce bylo tehdy přes 303.000 lidí. Počet volných míst v letošním červenci se meziročně zvýšil o 121.930 a meziměsíčně o téměř 8500.

Nejnižší, dvouprocentní míra nezaměstnanosti je ve třech krajích, a to v Jihočeském, Plzeňském a Pardubickém. V hlavním městě činí 2,1 procenta a o desetinu bodu vyšší nezaměstnanost vykázal Královéhradecký kraj. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných zůstává v Moravskoslezském kraji, kde na konci července byl 4,8 procenta, a v Ústeckém kraji s 4,7 procenta.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo 71 okresů, v šesti naopak klesla. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl na konci července v okresech Rychnov nad Kněžnou, 1,1 procenta, a Jindřichův Hradec, 1,2 procenta. Nejhůře je na tom Karviná s mírou nezaměstnanosti 7,2 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá stejně jako v červnu v průměru 0,7 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku (šest), Ústecku (4,3), Mostecku (3,7) a Jesenicku (3,2).

Zaměstnavatelé měli v červenci největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem a páječe, nebo kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

V uplynulém měsíci zaznamenal Úřad práce ČR jak celkový nárůst volných pracovních míst, tak i vyšší poptávku zaměstnavatelů po sezónních pracovnících na krátkodobé pracovní poměry. Celkem evidoval ke konci července 30 146 těchto pozic, informuje portal.mpsv.cz. Zaměstnavatelé hledali například montážní dělníky, pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví či ve výrobě, uklízeče, pomocné pracovníky v dopravě a skladování, v zemědělství, lesnictví a rybářství, obsluhu pojízdných zařízení, kováře, nástrojáře nebo řemeslníky a kvalifikované pracovníky ve stavební výrobě.

Zájem je stále i o typicky letní pracovní pozice. Poptávka je po prodavačíchrychlého občerstvení a zmrzliny, pracovnících do zahradnictví, sportovních a rekreačních středisek, v cestovním ruchu nebo po instruktorech na dětských letních táborech, kuchaře, číšníky, servírky či lektory cizích jazyků. Řada zaměstnavatelů ale hledá dočasné zaměstnance převážně pomocí internetové inzerce nebo vlastních zaměstnanců.

Témata:  nezaměstnanost Úřad práce práce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy