Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve středu se bude řešit porušení pravidel koaliční smlouvy

Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha - Tuto středu bude zasedat vláda a ještě předtím se sejde koaliční rada. Budou se řešit spory kolem sestavování rozpočtu pro příští rok.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si po posledním jednání vlády stěžoval na porušení koaliční smlouvy. Prý byl minulé pondělí, kdy šlo o peníze na vědu a zdravotnictví, "brutálně přehlasován". K tomu vláda odložila Babišův návrh navýšit základní jmění karlovarského hotelu Thermal o 300 milionů korun, znovu se k němu vrátí ve středu.

Debatu o návrhu státního rozpočtu vláda minulé pondělí přerušila, na programu středečního zasedání rozpočet nefiguruje. Dohodu zatím vládní strany neuzavřely například v otázce platů ve školství, mají na to ale zatím čas, návrh rozpočtu posílá vláda Sněmovně poslední zářijový den.

Zákon o státním rozpočtu patří podle koaliční smlouvy mezi předpisy, které před předložením musí schválit většina přítomných ministrů každé strany.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Babiš nepřinesl návrh rozpočtu, o kterém by bylo možné rozhodnout konsenzuálně. "Hlasujeme podle toho, co si myslíme, že je správné," uvedl šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Témata:  koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL státní rozpočet Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy