Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku se po letech objevila západonilská horečka. Stav pacienta byl kritický

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - V Česku se po letech objevila západonilská horečka, kterou přenáší komáři. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě čeká ještě na druhý potvrzující test, první testování ale nákazu potvrdilo. Muž nakažený v Řecku leží v nemocnici v Praze. ČTK to dnes řekla vedoucí Národní referenční laboratoře pro arboviry Hana Zelená.

Podle ní se muž v srpnu vrátil z Řecka a po obtížích byl hospitalizován na infekční klinice Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích.

"Jeho stav se zhoršil, dostal zánět mozkových blan, byla tam i nějaká přechodná porucha vědomí. Oni nám potom poslali vzorek na vyšetření, konkrétně krev a moč a my jsme z toho potvrdili, že se jedná o západonilskou horečku," uvedla Zelená. Zdravotní ústav už v minulosti několik importovaných případů západonilské horečky potvrdil. Podle Zelené je ale aktuální případ, na nějž upozornila Česká televize, první po několika letech.

Právě ostravský zdravotní ústav je jediným pracovištěm v zemi, které je schopné spolehlivě nákazu potvrdit.

Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů. Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku.

Témata:  nemoc lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy