reklama

Česká bankovní asociace dnes v tiskové zprávě uvedla, že některé české banky čelily v posledních dnech několika pokusům o zcizení peněz klientům. Podle České televize šlo o ČSOB, Raiffeisenbank a Českou spořitelnu. Klienti přišli o statisíce až miliony korun. Případ vyšetřuje policie, uvedla ČT.

"Podařilo se nám zachytit nástroj na nahrávání hovorů QRecorder. Na základě naší interní analýzy můžeme říci, že původně legitimní aplikace byla tzv. ztrojanizovaná. To znamená, že po jedné z posledních aktualizací se z QRecorderu stal trojský kůň. Ten umožňuje útočníkům stáhnout do chytrého telefonu s operačním systémem Android nebezpečný obsah, což se také děje," uvedl technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Škodlivý program v telefonu čeká na zašifrovaný příkaz z tzv. C&C serveru útočníka, na základě kterého vykoná požadovanou aktivitu. V první fázi škodlivý kód zjišťuje, zda jsou v telefonu aplikace, které mohou být pro útočníky zpeněžitelné a nemusí jít pouze o bankovní aplikace. Následně je do telefonu stažen modul, který vytvoří neviditelnou vrstvu nad cílovou aplikací, například internetovým bankovnictvím, a snímá přihlašovací údaje uživatele.

Útočníci dále mají přístup do sms zpráv, které jsou nejčastějším druhým ověřovacím faktorem při převodech peněz. Útočníkům tedy nic nebrání v tom, aby si vzdáleně posílali peníze z účtu napadeného uživatele na cizí bankovní účty bez jeho vědomí.

"Útočníci pomocí tohoto programu cílí primárně na uživatele z České republiky, Polska a německy mluvících zemí. Respektive cílí na každého, kdo má přednastavenou českou, polskou či německou jazykovou lokalizaci operačního systému Android. Cílení na české uživatele je přitom výjimečné," dodal Dvořák.

Způsob, jak se uživatel může bránit, není v tomto případě podle Esetu jednoznačný. Aplikace byla stažena z legitimního zdroje Google Play a dříve nepředstavovala žádné riziko. Kromě instalace bezpečnostního softwaru proto představuje jedinou cestu důsledná kontrola požadovaných oprávnění aplikace s ohledem na její primární a legitimní účel.