Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiéři V4 se shodli, že kvóty a odchod Británie z EU nechtějí

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - Premiéři států visegrádské čtyřky při příležitosti summitu skupiny odmítli kvóty na přerozdělování migrantů v Evropské unii.

Zároveň předsedové vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska podpořili setrvání Británie v EU. Česko v rámci summitu symbolicky předalo předsednictví V4 Polsku. Polská premiérka Beata Szydlová řekla, že Visegrád za českého vedení hrál významnou roli v unii, a Polsko v tom chce pokračovat.

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že jedním z témat, které dominovalo českému předsednictví V4, byla migrační krize. "Státy V4 od začátku zdůrazňovaly nutnost systematicky řešit příčiny migrace a ochrany hranic," uvedl.

Migrace byla i jednou z otázek dnešního jednání skupiny a premiéři v prohlášení odmítli migrační kvóty. Návrhy založené na povinném přerozdělování žadatelů o azyl by podle nich mohly povzbuzovat další migraci a rozdělovat státy EU.

Představitelé Visegrádu také podpořili setrvání Spojeného království v EU, o kterém budou Britové hlasovat 23. června. Země V4 rovněž uvedly, že chtějí posílit spolupráci mezi NATO a EU a přispět k posílení baltských států. Premiéři označili za důležitý milník pro Severoatlantickou alianci červencový summit NATO ve Varšavě.

V dnešním prohlášením i vyjádřili podporu Ukrajině v úsilí o stabilizaci země. Předpokladem pro úspěšný rozvoj Ukrajiny je podle V4 mírové řešení konfliktu na východě země.

Témata:  Visegradská čtyřka EU Brexit

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy