reklama

Prudce jedovatý had před svým únikem z domu uštkl třicetiletou ženu, která byla zřejmě jeho majitelkou a případný chov neměla povolený. V pátek našla hada žena v nedaleké zahrádkářské osadě v Hlubočepích, při jeho odchytu asistoval pracovník pražské zoologické zahrady a Bublík, který si mambu poté i odvezl. Už tehdy uvedl, že je hubená a vystresovaná.

Jak se bude její zdravotní stav vyvíjet, nelze podle herpetologa předjímat. "Nedokážu předjímat, co se bude s hadem dít, ani veterinář, ani jiný chovatel by to nedokázal, protože mamba přišla z odchytu, to znamená, že byla chycena v přírodě. Nevíme tedy, jak je stará, jak dlouho byla na cestě, jak se o ni starala ta paní," řekl dnes Bublík, který už choval několik desítek mamb stejného druhu.

Nevyloučil, že chycený had může i uhynout, což se u zvířat, která přicházejí z přírody do chovu, občas stává. Důvodem je například stres nebo paraziti v těle. Než se zjistí, v jakém stavu plaz je, je podle herpetologa i na několik týdnů. "U hadů všechno trvá, je to pomalé. I umírat může týdny," řekl Bublík.

Proč si myslí, že mamba pochází přímo z přírody, vysvětlil tím, že zvíře není jednoduché si opatřit, protože se nemnoží lehce a odchovy se dají spočítat na prstech jedné ruky. "Chovatelé se navzájem dobře znají, takže se dá i v rámci Evropy dobře zmonitorovat, kdo v uplynulém roce odchoval mamby a jaké.... A pokud je chovatel soudný, neprodá ji nikomu, kdo není zkušený," řekl chovatel. Vedle toho jsou podle něj ale mezinárodní společnosti, které mají licenci k obchodování se zvířaty.

Bublík chce chycenou mambu zatím nechat u sebe, v pondělí to nahlásí i na veterinární správu. "Zatím ji nemohu nabízet nebo dávat dál, když nevím, v jakém je stavu. Bylo by to nezodpovědné," řekl. V případě, že had přežije, udělají se mu podle Bublíka testy trusu, jestli nemá parazity a není infekční pro další zvířata, a poté by ji rád zařadil do nějakého chovu, kde bude s příslušníky svého druhu.

Případem se zabývá i policie, která vyšetřuje, jak had unikl a jak ho majitelka získala. Podle Státní veterinární správy totiž chov nebyl schválený. Ženu vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu policisté zatím nevyslechli. Dostala sice antisérum, které zabralo, ale zůstává v nemocnici v umělém spánku kvůli vážným zdravotním komplikacím.