Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kritik Zemana Mikuláš Bek má nakročeno do Senátu. Jsem na dobré startovací pozici, říká

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Rektor Masarykovy univerzity a kandidát do Senátu v Brně Mikuláš Bek považuje vítězství v prvním kole s dvojnásobným počtem hlasů oproti druhému Jaromíru Ostrému (za ANO) za slušnou šanci do druhého kola. Řekl to dnes ČTK. Podle Beka však není nic definitivní a bude záležet na účasti ve druhém kole. Lidi chce v týdnu přesvědčovat, aby šli podruhé k volbám. Bek získal 38,17 procenta, Ostrý 18,70 procenta.

Bek, kterého podporovala ODS, TOP 09, STAN a Strana zelených, vedl od počátku sčítání až do konce. "Jsem rád za tu podporu voličů, jsem rád, že je to dvojnásobek. Dává to slušnou šanci do druhého kola, je to dobrá startovací pozice. Ale hrozně záleží na účasti ve druhém kole, takže není nic definitivní, dokud se to nestane," uvedl Bek.

Druhý skončil bývalý ředitel Českého rozhlasu Brno Ostrý, až do konce byl však v těsném závěsu kadeřník Jan Špilar (za KDU-ČSL). "Myslím, že pro voliče je srozumitelnější, když budu stát proti panu Ostrému za ANO. Jana Špilara si moc vážím a je mi blízkým člověkem, takže bychom z části oslovovali podobné voliče a měli bychom překryv," řekl Bek.

Po víkendu chce znovu začít s kampaní. "Až do pátku musíme usilovat o to, aby voliči k volbám přišli. Volební účast ve druhém kole bývá nízká. Budu se s týmem snažit přesvědčit lidi, že stojí za to přijít podruhé," dodal Bek.

V senátních volbách ve volebním obvodu číslo 59 Brno-město byla účast 32,55 procenta. O mandát senátora usilovalo 11 kandidátů. Před šesti lety bylo deset kandidátů. Ve druhém kole zvítězila bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, která kandidovala za Zelené. Letos už mandát neobhajovala.

Témata:  Mikuláš Bek Brno Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:32

Putinův mluvčí nechce přiznat, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy