Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Topolánek kárá Zemana: Sakra, Miloši, kdo Ti dal právo Romy urážet? Cos pro ně kdy udělal?

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Zeman to za své výroky o Romech schytal od známých českých osobností. Nelibě se k jeho chování vyjádřili například Pavel Fischer, Marek Ženíšek či Miroslav Topolánek.

Zeman na návštěvě Olomouckého kraje tvrdil, že 90 procent Romů v České republice nepracuje. V reakci na tento jeho výrok mu začali Romové z celé republiky posílat fotografie ze svého zaměstnání.

Prezident tento čin okomentoval následovně: „Na základě mých návštěv v takzvaných vyloučených lokalitách jsem dospěl k názoru, který mi sdělovali starostové a další komunální představitelé, že 90 procent Romů v těchto oblastech nepracuje. Jsem rád, že jsem dostal fotografie oněch deseti procent, a děkuji za ně," uvedl.

Proti jeho slovům se ohradila organizace Romea i Evropské centrum pro práva Romů (ERRC). ERRC Zemana za jeho slova ostře kritizovalo. Podle něj jsou prezidentovy výroky rasistické a přispívají k vyvolávání strachu a nenávisti, což může ohrozit bezpečnost lidí. ERRC míní, že by měla česká hlava státu kvůli své rétorice odstoupit.

Včera i dnes Zemana za jeho výroky na sociálních sítích kritizovali nejen Romové, ale i známé české osobnosti.

Senátní kandidát Pavel Fischer zveřejnil tento komentář: „Vybagrovat bahno ze dna naší společnosti! Prezident republiky promluvil o novinářích a o Romech. Začala podzimní sezonu. Nám nezbývá, než si vzít holínky a gumové rukavice, kýbl a kartáč. Sto let republiky vyžaduje noblesnější styl.“

Prezidentovy výroky se nelíbili ani politiku Marku Ženíškovi, ten napsal: „Ke všem těm ubohým výrokům prezidenta ČR bych velmi rád napsal asi jen toto: a zavřete už tu pusu, nesluší Vám to.“ Narážel tak na slova, která v pátek Zeman řekl novinářce Českého rozhlasu. 

Miroslav Topolánek napsal následující: „Když se narodil Nick, přijeli moji romští přátelé až z Ostravy, aby mu dali Madonku. Volají často, jestli pro ně nemám práci, zakázku, jak se mám, jak se mají oni. Živnostničí. Sakra, Miloši, cos pro ně kdy udělal a kdo Ti dal právo je takhle urážet?,“ zakončil Topolánek.

Témata:  romové Miloš Zeman Marek Ženíšek (TOP 09) Mirek Topolánek Pavel Fischer

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy