Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici by neměli kritizovat neziskovky, říká rada vlády

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Facebook

Praha – Je nevhodné, aby se představitelé státní moci „vydávali neodůvodněná kritická stanoviska". Podkopávají tak důvěru v prospěšnou činnost neziskového sektoru. Uvedla to dnes Rada vlády pro nestátní neziskové organizace.

Rada se ohradila proti vyjádřením některých politiků na adresu neziskovek, vyzvala také politiky, aby svá tvrzení vždy uvážili a doložili.

Někteří politici se v poslední době o neziskovkách vyjadřovali značně nevybíravě. Před několika dny to byl například prezident Miloš Zeman, který je označil „pijavice na státním rozpočtu". Podle něj by si měly vydělat na každou korunu od státu korunu vlastní.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier či ministryně práce Michaela Marksová (oba ČSSD) už dřív řekli, že neziskové organizace odvádějí užitečnou práci. Často zajišťují služby, které nedokáže poskytovat stát. Zaměřují se na péči postiženým, seniorům či ohroženým dětem. Dotace od státu také netvoří celý jejich rozpočet, ale jen jeho část.

„Řada organizací vykonává prospěšné aktivity a služby, které jsou využívány nejen občany a institucemi, ale i veřejnou správou ku prospěchu země. Taková prohlášení vyvolávají nespravedlivou nedůvěru veřejnosti k neziskovém sektoru jako celku," uvedla vládní rada v prohlášení.

Témata:  neziskovky Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.