reklama

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš přinesl květiny krátce po půlnoci, ty ale skončily v koši. Stejný osud potkal i kytici od prezidenta Miloše Zemana. Zeman sám k památníku nepřišel. Policie dříve uvedla, že se vyhozením květin od Babiše a Okamury zabývá. Organizátoři shromáždění vyzvali přítomné, aby květiny nevyhazovali a ponechali akci klidný průběh.

Hamáček přišel spolu s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou k památníku okolo 8:00. Lidé po jeho příchodu začali pískat na píšťalky a skandovat "hanba" nebo "demisi". Někteří ho také k památníku nechtěli pustit. I přes to se Hamáček po chvíli u památníku poklonil. "Samozřejmě vnímám velmi vyhrocenou atmosféru, ale pokládám za svoji povinnost dnes tady uctít památku 17. listopadu," řekl novinářům Hamáček.

Na Národní třídu přišel zapálit svíčku i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), i při jeho příchodu lidé pískali a skandovali. Vřelého přijetí se naopak dočkal americký velvyslanec Stephen King, kterého lidé odměnili potleskem, někteří mu děkovali. Děkovali i bývalému předsedovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD), který přišel před devátou hodinou. "Jsem rád, že se lidé snaží držet ideály listopadu 1989, ale jsem nešťastný z toho, jak je dnešní společnost rozdělená," řekl Štěch novinářům.

Na Národní třídě protestují od rána desítky lidí, někteří přinesli transparenty. Stojí na nich například "Stop Zemanovi" nebo "Přísahám na duševní zdraví svých dětí", což naráží na aktuální kauzu údajného únosu Babišova syna.

Babiš v posledních dnech čelil výzvám opozice k demisi kvůli informacím z rozhovoru svého syna, který novinářům Seznamu Zprávy řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Premiér jeho slova přičítá schizofrenii, kterou podle něj jeho syn trpí. Opakovaně hovořil o tom, že aktuální kauza je od novinářů hyenismus a připravenou kampaní proti němu, která byla záměrně načasovaná na období před 17. listopadem.