Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizí agenti v Česku? Opozice chce zřídit speciální sněmovní komisi

Helena Langšádlová /TOP 09/
Helena Langšádlová /TOP 09/
Foto: Facebook

ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN chtějí vytvořit sněmovní vyšetřovací komisi, která by hodnotila vliv cizích autoritativních režimů na Česko a hledala způsoby, jak tomuto vlivu lépe čelit. Dnes to oznámili na společné tiskové konferenci. Opoziční strany takto reagují na výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství, které upozorňovaly na sílící špionážní aktivity Číny a Ruska.

Podle poslankyně Heleny Langšádlové (TOP 09) by Sněmovna mohla projednat vytvoření komise na schůzi, která začíná dnes. Poslankyně jedná i s dalšími poslaneckými kluby o podpoře vzniku komise. Návrh podpořila bývalá ministryně obrany a poslankyně vládního ANO Karla Šlechtová.

Vyšetřovací komise by se měla zabývat informacemi o hrozbách pro Česko ze strany cizích států, mohla by také hledat inspiraci pro zlepšení situace v ČR u zemí, které už se podobnou problematikou zabývají déle. "Cílem je přijít s konkrétními návrhy opatření v oblasti exekutivy i legislativy, aby naše země byla odolnější vůči těmto vlivům, které mají vyloženě destruktivní vliv na naši demokracii," řekla Langšádlová.

Dnes tisková konference s kolegy ke zřízení sněmovní komise pro vyhodnocení vlivu autoritářských režimů na vnitřní záležitosti českého politického systému, kterou jsem iniciovala. Včerejší výroční zpráva BIS potvrdila, že hrozby plynoucí zejména od Ruska a Číny jsou závažné. pic.twitter.com/RX7F0FYl0o

— Helena Langšádlová (@H_Langsadlova) 4. prosince 2018

Poslanec Pavel Žáček (ODS) podotkl, že parlamentní vyšetřovací komise, které se zabývají vlivem cizích mocností, má řada demokratických zemí, zmínil například Spojené státy. Podle něj musí Sněmovna vytvořit nástroje, které by analyzovaly bezpečnostní hrozby pro Česko.

Jan Lipavský (Piráti) prohlásil, že Česko musí zůstat suverénní zemí a nesmí se stát provincií silnějšího státu nebo bojištěm cizích mocností. Vyšetřovací komise by k tomu podle něj měla přispět. "Je to zaměřeno především proti Rusku a Číně, tak o tom hovoří i zprávy, které byly zveřejněny tajnými službami. Ale režimů, které nás ohrožují, je samozřejmě více," řekl.

Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek uvedl, že lidovci se chtějí v komisi zasazovat o vznik účinných nástrojů, které by eliminovaly vliv cizích mocností na českou politiku. Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský považuje za roli Sněmovny, aby hájila bezpečnostní zájmy Česka. Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman podle něj hrozbu ze strany Ruska přehlížejí.

Témata:  Helena Langšádlová Česká pirátská strana špionáž

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy