Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jídlo budoucnosti: Červi s grilovanou zeleninou

Zeleninový salát
Zeleninový salát
Foto: Pixmac

Hradiště (Teplicko) - Smažení červi se zeleninovým salátem, kobylky na česneku a další hmyzí pochoutky se těší čím dál větší oblibě.

Připravit je umí i kuchařský mistr z Teplicka Ladislav Pertl. Lahůdka původem z Asie má zřejmě velký potenciál, hmyz se snadno upravuje a lehce konzumuje. Ve větším uplatnění této potraviny v české gastronomii zatím brání předpisy.

Ochutnat moučného červa je pro řadu lidí hlavně otázka odvahy. Pohled na kroutící se stvoření a skákající hmyz může strávníka odradit. "Často pomůže sklenička nějakého alkoholu, chce to najít odvahu vyzkoušet prvního červa, pak už člověk pozná, že to je vlastně dobrá lehká strava," popsal Pertl, který je učitelem odborného výcviku teplické hotelové školy.

Chuť má červ podle toho, jak ho kuchař dochutí. "Používáme kari, bylinky, česnek a sojovou omáčku. Výborní jsou červi se salátem nebo s grilovanou zeleninou je to opravdu senzační," vyzdvihl Pertl, jenž vidí v této potravině budoucnost.

"Je to lehké jídlo, které si člověk může připravit doma, stačí lehce osmažit nebo ogrilovat. Červ je plný proteinů, hodí se i pro vyznavače štíhlé linie," podotkl kuchař.

Témata:  hmyz potraviny kuchyň

Související

Aktuálně se děje

1. dubna 2025 13:08

Tohle se nečekalo. Anna Slováčková a moment, který chce zažít každý umělec

Anna Slováčková bojuje se zákeřnou rakovinou, ale zároveň se snaží pokračovat i v normálním osobním i pracovním životě. Jejím posledním počinem v hudební kariéře je duet s rapperem Lipem. Právě on nyní prozradil, jak se písničce daří. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy