Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jídlo budoucnosti: Červi s grilovanou zeleninou

Zeleninový salát
Zeleninový salát
Foto: Pixmac

Hradiště (Teplicko) - Smažení červi se zeleninovým salátem, kobylky na česneku a další hmyzí pochoutky se těší čím dál větší oblibě.

Připravit je umí i kuchařský mistr z Teplicka Ladislav Pertl. Lahůdka původem z Asie má zřejmě velký potenciál, hmyz se snadno upravuje a lehce konzumuje. Ve větším uplatnění této potraviny v české gastronomii zatím brání předpisy.

Ochutnat moučného červa je pro řadu lidí hlavně otázka odvahy. Pohled na kroutící se stvoření a skákající hmyz může strávníka odradit. "Často pomůže sklenička nějakého alkoholu, chce to najít odvahu vyzkoušet prvního červa, pak už člověk pozná, že to je vlastně dobrá lehká strava," popsal Pertl, který je učitelem odborného výcviku teplické hotelové školy.

Chuť má červ podle toho, jak ho kuchař dochutí. "Používáme kari, bylinky, česnek a sojovou omáčku. Výborní jsou červi se salátem nebo s grilovanou zeleninou je to opravdu senzační," vyzdvihl Pertl, jenž vidí v této potravině budoucnost.

"Je to lehké jídlo, které si člověk může připravit doma, stačí lehce osmažit nebo ogrilovat. Červ je plný proteinů, hodí se i pro vyznavače štíhlé linie," podotkl kuchař.

Témata:  hmyz potraviny kuchyň

Související

Aktuálně se děje

3. září 2025 19:21

Potvrzeno. Minimální mzda se od nového roku zvedne o více než tisícovku

Od ledna se minimální mzda zvýší o 1 600 korun na 22 400 korun měsíčně. Odpovídající hodinová sazba při stanovené týdenní pracovní době 40 hodin tak bude činit 134,40 Kč. Zvýšení vychází z valorizačního mechanismu, který byl zakotven do zákoníku práce v loňském roce 2024 a zajišťuje, aby byl vývoj minimální mzdy předvídatelný a transparentní.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy