Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jídlo budoucnosti: Červi s grilovanou zeleninou

Zeleninový salát
Zeleninový salát
Foto: Pixmac

Hradiště (Teplicko) - Smažení červi se zeleninovým salátem, kobylky na česneku a další hmyzí pochoutky se těší čím dál větší oblibě.

Připravit je umí i kuchařský mistr z Teplicka Ladislav Pertl. Lahůdka původem z Asie má zřejmě velký potenciál, hmyz se snadno upravuje a lehce konzumuje. Ve větším uplatnění této potraviny v české gastronomii zatím brání předpisy.

Ochutnat moučného červa je pro řadu lidí hlavně otázka odvahy. Pohled na kroutící se stvoření a skákající hmyz může strávníka odradit. "Často pomůže sklenička nějakého alkoholu, chce to najít odvahu vyzkoušet prvního červa, pak už člověk pozná, že to je vlastně dobrá lehká strava," popsal Pertl, který je učitelem odborného výcviku teplické hotelové školy.

Chuť má červ podle toho, jak ho kuchař dochutí. "Používáme kari, bylinky, česnek a sojovou omáčku. Výborní jsou červi se salátem nebo s grilovanou zeleninou je to opravdu senzační," vyzdvihl Pertl, jenž vidí v této potravině budoucnost.

"Je to lehké jídlo, které si člověk může připravit doma, stačí lehce osmažit nebo ogrilovat. Červ je plný proteinů, hodí se i pro vyznavače štíhlé linie," podotkl kuchař.

Témata:  hmyz potraviny kuchyň

Související

Aktuálně se děje

25. června 2025 8:57

Radostná novinka od Báry Mottlové. Těší se na miminko

Baby boom v českém šoubyznyse pokračuje i před začátkem letních prázdnin. Radostnou novinkou se v úterý pochlubila Barbora Pleva Mottlová. S manželem Davidem originálním způsobem oznámila, že čeká miminko. 

Zdroj: Ludmila Plachá

Další zprávy