Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Petříček navštívil kontrolní stanoviště u Mariopolu a opřel se do Ruska

Tomáš Petříček
Tomáš Petříček
Foto: Facebook

Ministr zahraničí Tomáš Petříček navštívil v rámci své cesty na Ukrajinu také přístavní město Mariupol. To leží jen nedaleko frontové linie mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Spolu se svým ukrajinským protějškem Pavlo Klimkinem si Petříček prohlédl i kontrolní stanoviště, které je od města vzdáleno asi 25 kilometrů.

„Na vlastní oči jsme se přesvědčili o rozsahu lidských a ekonomických ztrát způsobených pokračujícím ozbrojeným konfliktem, který je na východě Ukrajiny podporován Ruskem,“ napsal český ministr na svém twitterovém účtu.

Návštěvou Mariupolu a kontrolního stanoviště v blízkosti fronty pokračuje jeho diplomatická cesta po Ukrajině. Spolu s ním se jí účastní také dánský ministr zahraničí Anders Samuelsen. Návštěva východu Ukrajiny podle Petříčka „dokládá jasnou podporu České republiky ukrajinskému lidu v jeho boji za nezávislost, suverenitu a územní celistvost.“

1/2 Jsme nyní na místě cca 40 kilometrů od rusko-ukrajinské hranice, které má kontrolovat ukrajinská vláda a kam má mít přístup mise #OBSE, a to na základě Minských dohod. Každý den dochází k porušování příměří a ostřelování pozic. https://t.co/glwnJBoFjK

— Tomáš Petříček (@TPetricek) January 29, 2019

Při návštěvě ukrajinského přístavu, kterého se citelně dotkla krize způsobená incidentem v Kerčském průlivu, apeloval Petříček na Rusko, aby začalo plnit závazky stanovené minskými dohodami. Konflikt, který se na Donbase rozhořel na jaře 2014, si již vyžádal přes deseti tisíc mrtvých.

„Ozbrojenci s podporou Ruska nadále blokují přístup na své území pozorovatelům OBSE,“ napsal ministr poté, co si prohlédl kontrolní stanoviště. To se nachází asi 40 kilometrů od rusko-ukrajinské hranice. Na základě minských dohod ho má kontrolovat ukrajinská vláda a mezinárodní pozorovatelé tam mají umožněný přístup. „Každý den dochází k porušování příměří a ostřelování pozic,“ dodal Petříček.

Přes armádní stanoviště podle České televize denně proudí až pět tisíc lidí. Často se jedná o penzisty žijící na území pod kontrolou separatistů, kterým však vyplácejí důchod ukrajinské úřady. Další lidé jezdí navštívit své příbuzné nebo dojíždí do práce. „Linie dotyku je něco, co člověk z kanceláře asi nemůže pochopit,“ řekl Petříček novinářům a připomněl, že nejvíce konfliktem trpí obyčejní lidé.

Společně s dánským ministrem zahraničí také kritizoval Moskvu za to, že nadále zadržuje ukrajinské námořníky. „Vyzýváme k okamžitému propuštění členů ukrajinské posádky, kteří jsou od minulého roku nelegálně zadržováni v Rusku,“ napsal šéf české diplomacie.

Situace Ukrajiny se ještě zhoršila po ruských akcích v Kerčské úžině a nárůstu napětím v Azovském moři. S dánským ministrem zahraničí @anderssamuelsen vyzýváme k okamžitému propuštění členů ukrajinské posádky, kteří jsou od minulého roku nelegálně zadržováni v Rusku. ?????? pic.twitter.com/xDfqg994hj

— Tomáš Petříček (@TPetricek) January 29, 2019

V neposlední řadě připomněl, že Česká republika poskytuje Ukrajině humanitární pomoc, například v podobě dětských táborů pro postižené děti. Od roku 2014 již Česko na humanitární pomoc Ukrajině vynaložilo asi 8 milionů eur, tedy skoro 206 milionů korun.

Témata:  Tomáš Petříček Ukrajina Armáda Ukrajina Mariupol Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy