reklama

Hnutí ANO a především jeho předsedovi Andreji Babišovi se rozhodně skandály nevyhýbají. I na evropské úrovni hýbe děním Čapí hnízdo a kauza Krym vyvolala na domácí scéně menší tsunami. Mnohé hnětou i Babišovo pletky s StB. Premiér vším proplul jako teflonový křižník, ze kterého všechna špína sjede po vyslovení legendární kouzelné formulky „Je to kampaň!“

Jednoduché vysvětlení, proč většinu společnosti Babišovi kauzy nevzrušují, je to, že se jich a státních financí přímo nedotýkají. Dotace na Čapí hnízdo byla dotací z EU a obojí u nás není moc populární. Babiš v té době nebyl ani politikem. Navíc vedle jiných dotačních kauz se jedná o skutečné drobné. A spolupráci s StB už skutečně řeší 30 let po pádu komunistického režimu a mnoha podobných odhaleních, která byla uhrána do autu, jen pamětníci.

Naopak, co lidé oceňují, je to, že Babiš umí chodit na mezinárodní scéně. Na rozdíl od mnoha jeho předchůdců v premiérské pozici hovoří plynně anglicky a excesů typu pobíhání na Adama ve vile italského premiéra se od něj také zřejmě nedočkáme. Dokud se Babiš bude ve funkci premiéra vyhýbat excesům, o popularitu se rozhodně bát nemusí.

Dalším aspektem vlády s hnutím ANO v čele je, že lidé skutečně cítí prosperitu z rostoucí ekonomiky. Ano, můžeme označit zvyšování minimální mzdy, zavedení slev na dopravu nebo štědrou valorizaci důchodů za populismus a rozhazování. Na druhou stranu je to pro mnohé voliče důkaz toho, že se vládne dobře a ČR na to má. Že růst ekonomiky nejsou jen čísla dobrá jen pro mluvící hlavy v televizi. Babiš je starý praktik, který ví, že pokud se vede dobře zemi, musí se dobře vést i jejím občanům. Ostatně to, že necítili občané spokojenost i přes, to že ekonomika rostla, zlomila většině předchůdců této vlády vaz.

Co ovšem Babišově hnutí a vládě hraje do karet nejvíce je slabá opozice. Teoreticky by na paty ANO měly šlapat především pravice. Ale nejsilnější ODS je přibližně na polovině preferencí vládní strany a TOP 09 a STAN bojují o přežití. To je skutečně po pěti letech vládnutí abnormální stav. Příčinu lze hledat v minulosti, špatně zvolené strategii opozici a absence silných osobností.

I přes snahu Petra Fialy, je pro mnohé voliče pravice ODS se svojí minulostí stranu toxickou. V TOP 09 je stále nejaktivnější a nejviditelnější tváří Miroslav Kalousek, což je politik, na kterého jsou namnoze alergičtí i kovaní pravičáci. Dokud se obě politické strany tohoto puncu minulosti nezbaví o větším volebním úspěchu mohou jen snít.

Většina opozičních politických stran také zvolila nejjednodušší ovšem jak se také ukazuje kontraproduktivní strategii Antibabiš. Místo útočení na faktické problémy a představování vlastního programu opozice útočí a otírá se o osobu Andreje Babiše. Pokud již se pokusí opozice o originální tvorbu, často to bývají návrhy buď pro marginální skupinu voličů nebo jsou naprosto bizarní. V obojím excelují Piráti. Návrh na legalizaci konopí nepochybně osloví pouze jejich voliče a snaha o legalizaci prostituce, která by takto sponzorovala valorizaci důchodů, snad není potřeba ani komentovat. Velké mínus pro ODS je také její posun od euroskepticismu k podstatě eurooptimistům.

Největším mínusem opozice je ovšem absence osobností. Petr Fiala je nepochybně erudovaný znalec politiky, ale na voliče působí školometsky a prkenně. Předseda topky Jiří Pospíšil je europoslanec a evidentně se mu ze Štrasburku domů moc nechce, takže jej poněkud rozpačitě zastupuje místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Ivan Bartoš sice dokáže strhnout mnoho mladých voličů, ale pro mnohé lidi starších ročníků je naprosto nevolitelný. Babiš, který dokáže mluvit jadrně a tak, aby mu rozuměl každý, zatím nemá mezi politickými leadery konkurenci.

Existuje mnoho "kdyby" která do budoucnost hnutí ANO hrozí. Kdyby opozice získala silného leadera, dokázala se spojit a vypracovala přesvědčivý program, nepochybně by pozice ANO byla ohrožená. Pokud by se objevilo nové politické hnutí a zalovilo ve stejných voličských vodách, jako nyní loví ANO, vše by mohlo být ještě velice zajímavé. Ani jedno však není ani na horizontu. Pokud se nestane nic nepředvídaného Babišovi by jeho plán stát v čele vlády do roku 2025 mohl vyjít.