Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurovolby 2019: Průzkum naznačuje, kdo bude Česko příštích pět let zastupovat v EU

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Před květnovými volbami do Evropského parlamentu má největší podporu hnutí ANO, hlas mu chce dát 28 procent voličů. Preference ODS dosáhly v dubnu podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) 12 procent, Pirátů 10,5 procenta a komunistů deset procent. Sociální demokraty by volilo 8,5 procenta lidí. Podpora SPD, koalice Starostů (STAN) s TOP 09 i lidovců se pohybuje kolem pěti procent.

Jedno procento dotázaných si vybralo Demokratickou stranu zelených (DSZ), ostatní kandidující strany zatím přesvědčily jen minimum voličů. Přibližně deset procent respondentů, kteří pravděpodobně dorazí k volbám, ale zatím neví, komu dají svůj hlas.

Voličské preference k volbám do Evropského parlamentu v dubnu 2019. V tiskové zprávě naleznete i doplňující otázky ohledně faktorů rozhodování a témat voleb: https://t.co/a2Ix9K4FmL pic.twitter.com/RQ1JF1w55A

— CVVM (@CVVMcz) 25. dubna 2019

Zveřejněné voličské preference nejsou podle CVVM předpovědí výsledků hlasování, nelze je přímo srovnávat s reálným volebním výsledkem a ani pomocí nich nelze odhadovat pravděpodobnost vstupu do Parlamentu či počet získaných mandátů. Poskytují pouze informaci o rozložení voličské podpory, uvedli analytici.

Pokud by se konaly volby do europarlamentu v dubnu, byla by volební účast 27 procent. Při minulých volbách v květnu 2014 využilo svého práva vybrat si europoslance 18,2 procenta Čechů.

Z hlediska témat důležitých pro rozhodování u voleb převládá mezi respondenty důraz na domácí témata (35 procent) oproti tématům týkajícím se EU (deset procent). Nejčastěji zmiňovaným tématem jsou běženci a migrace (15 procent), další účastníci průzkumu uváděli naříklad hájení národních zájmů, situaci kolem brexitu, životní prostředí či kvalitu potravin.

Vysoký podíl odpovědí nevím, který činil 27 procent, i tematická roztříštěnost podle autorů průzkumu naznačují, že potenciální voliči zatím v předvolební kampani nezaznamenali žádné jednotící téma.

Témata:  Hnutí ANO ODS Sociální demokracie (SOCDEM) Eurovolby Česká pirátská strana KSČM Svoboda a přímá demokracie Starostové a nezávislí TOP 09 KDU-ČSL EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy