reklama

Ukrajinci patří mezi nejčastěji zadržené cizince už od roku 2008. Výjimkou byl rok 2015, kdy vyvrcholila migrační krize a většina uprchlíků přes Česko procházela do jiných zemí. Celkový počet odhalených migrantů se tehdy vyšplhal na 8500, nejvíce jich pocházelo ze Sýrie. Loni zajistila policie téměř 1500 Ukrajinců, což je přes 30 procent ze všech nelegálních příchozích. Následovali Moldavané, Vietnamci, Rusové a Gruzínci.

Naprostou většinu nelegálních přistěhovalců odhalili policisté ve vnitrozemí při běžné kontrolní činnosti nebo při cílených pobytových kontrolách a bezpečnostních akcích. "Mnohdy se také cizinci na útvary dostavují sami," uvedlo ministerstvo. Nejvíce cizinců pobývalo tradičně v Praze a v Jihomoravském, Ústeckém a Plzeňském kraji.

V hlavním městě byla také zadržena polovina z celkového počtu odhalených Ukrajinců. "Většina občanů Ukrajiny vstupuje do schengenského prostoru, respektive do ČR, legálně a překračují povolenou dobu pobytu či platnost víza," napsalo vnitro. Některé zajistila policie opakovaně.

Cizinci, kteří v ČR pobývali nelegálně, byli ze 110 zemí. Zhruba tři procenta zadržených cizinců pocházela z Evropské unie. Nejčastěji to byli Slováci, Rumuni, Litevci, Poláci a Bulhaři. Téměř ve všech případech šlo o lidi, kteří byli vyhoštěni a neodjeli, nebo se vrátili.

Oproti roku 2017 loni mírně vzrostla tranzitní migrace. Uprchlíků, kteří se přes české území snažili dostat do dalších států EU, bylo o 19 více. Policisté jich zadrželi 191. Cizinci do ČR přicházeli zejména přes rakouskou a slovenskou hranici a směřovali do Německa. Nejvíce jich bylo z Iráku, Sýrie, Afghánistánu a Nigérie.