Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koaliční rada řeší úpravy smlouvy, ANO by mělo předložit návrh změn

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Dnes odpoledne se na úřadu vlády sešli členové koaliční rady. Ti by se měli zabývat především možnou úpravou koaliční smlouvy. Podrobnosti však zástupci koalice prozatím neprozradili.

Jednání začalo po 17:00, probírat by se měly mimo jiné možné úpravy koaliční smlouvy. S návrhem na některé technické změny na schůzku přišli zástupci ANO. Šéfové poslaneckých klubů sociální demokracie a lidovců návrhy hnutí ANO před jednáním k dispozici neměli.

ANO přišlo s návrhem úprav společné dohody v souvislosti s roztržkou kolem reorganizace policie. Vládní hnutí tvrdilo, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) porušil koaliční smlouvu, když reformu podepsal.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák uvedl, že čeká na návrhy ze strany hnutí ANO, on sám prý nemá potřebu koaliční smlouvu měnit. A není jediný. „Nemyslíme si, že je nutné koaliční smlouvu rozšiřovat, je nutné ji plnit," řekl ČTK při příchodu na jednání předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. Zopakoval, že změny v dohodě nemohou zlepšit vzájemnou spolupráci, pokud se koaliční partneři k sobě nebudou dobře chovat.

Řeč by opět měla přijít také na svolání Bezpečnostní rady státu kvůli reorganizaci policie. Kvůli tomu se tento poradní orgán vlády sešel už minulý týden. Lidovci a ANO by chtěli další jednání co nejdříve, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) počítá až s pravidelným zasedáním 20. července. „Platí můj názor, že bych nechtěl, aby Bezpečnostní rada státu byla zatahována do konkrétních trestněprávních kauz," řekl po jednání vlády Sobotka.

Témata:  koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Roman Sklenák Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy