Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osm zemí včetně Česka podpořilo Velkou Británii, aby zůstala v EU

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Ostrava – V Ostravě se dnes uskutečnilo jednání zástupců osmi zemí věnované především evropským fondům. Na začátek se prý představitelé vlád zemí visegrádské skupiny spolu s představiteli Rumunska, Bulharska, Chorvatska a Slovinska shodli na tom, že vy Velká Británie měla zůstat členem Evropské unie.

Ministři a zástupci vlád osmi zemí, kteří se dnes sešli na jednání v Ostravě, podpořili setrvání Británie v Evropské unii. Novinářům to řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Právě možný brexit byl podle ní prvním bodem jednání. „Zároveň jsme se shodli, že ať už referendum dopadne jakkoli, že už to nikdy nemusí být stejné," řekla Šlechtová.

Ministryně dodala, že pokud by hlasování ve prospěch setrvání Británie v evropské osmadvacítce skončilo velmi těsně, dá se očekávat, že občané, kteří tlačí na vystoupení, budou v těchto snahách pokračovat. „Je velmi složité, aby celá Evropská unie byla v uvozovkách v područí jednoho státu a vůbec není komfortní, když víme, že jeden stát je schopen si vyjednat výjimky a následně má samozřejmě referendum, ale ty výjimky už mu zůstanou," uvedla Šlechtová.

Zástupci osmi zemí dnes v Ostravě jednali především o evropských fondech. Podle Šlechtové diskutovali například o tom, jakým způsobem by Evropská komise měla změnit podmínky pro členské státy tak, aby se celý proces zjednodušil. Evropská komise by podle ministryně měla rovněž respektovat připomínky členských států.

Témata:  Brexit Karla Šlechtová EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy