Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politologové soudí: Za brexitem stojí několik důležitých věcí

Angličané
Angličané
Foto: Caty Black, Globe24.cz

Praha - Čeští politologové soudí, že za rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie stojí nejen eurospekticismus, ale také nespokojent lidí s konzervativní vládou. Svou roli zajísté sehrálo i rozšíření unie o země střední a východní Evropy.

Podle politologa Josefa Mlejnka by mohly vést důsledky brexitu až k rozpadu unie - britské hlasování by mohlo vyvolat vlnu dalších referend a odchod několika dalších významných zemí, například Nizozemska. Označil to ale za nejvíce katastrofický scénář, o němž doufá, že nenastane. Mlejnek soudí, že nyní se proces prohlubování evropské integrace spíše zastaví. Upozornil na paradox, že pokud si Evropané stěžují na neakceschopnost unie, je dána její slabou integrací. Větší centralizovanost chce ale málokdo. "Je to začarovaný kruh," řekl ČTK Mlejnek.

Politolog Jan Kubáček se obává toho, že verdikt Britů nezafunguje jako varování centrálním bruselským elitám, tito stoupenci užší byrokratické vize integrace unie jej naopak využijí k prosazení věcí, pro něž dosud neměli oporu.

Politolog Petr Kaniok zdůraznil, že britské referendum bylo dáno důležitým předvolebním slibem konzervativců, politické síly v jiných členských zemích se k ničemu takovému nezavázaly. Soudí, že jelikož nejsou známy dopady brexitu, jiné státy se do podobného scénáře nepustí. Brexit by mohl mít podle Kanioka i pozitivní důsledky v tom, že si bruselské instituce uvědomí, že občané nejsou s jejich kroky spokojeni.

Za rozhodnutím Britů odejít z unie stojí podle něho tři hlavní důvody. Vedle tradičního euroskepticismu a nespokojenosti s konzervativci to jsou podle Kanioka důsledky východního rozšíření unie. "Zastáncům brexitu se podařilo postavit celou debatu na tom, že pracovníci z východních států, jako je Rumunsko nebo Polsko, zaplavili britský pracovní trh a masivně vysávají i britský sociální systém," řekl.

O obavách z migrantů ze střední a východní Evropy mluvil taky Mlejnek, označil je však za nesmyslné. Britové se podle něho řídili v rozhodování spíše emocemi. "Bohužel neuvažovali z dlouhodobější perspektivy," soudí politolog.

Zajímavé nyní bude sledovat postup Skotska, jak vyřeší postavení vůči unii, i Irska. Není vyloučeno, že to atraktivní, co bylo v Londýně a co fungovalo u Spojeného království, že bylo mostem mezi Evropskou unií a zeměmi typu Amerika, asijské země, se přenese do sousedního Irska, podotkl Kubáček.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.