Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V4: Proces odchodu Británie z EU by měl začít brzy

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - Proces odchodu Británie z Evropské unie by měl začít brzy. Odchod ostrovní země nezastaví vývoj unie, její obrodu však musí řídit členské státy. Klíčové je pro evropské země vytvoření nového kvalitního a přátelského vztahu s Británií.

 Po dnešním jednání visegrádské čtyřky s šéfy francouzské a německé diplomacie v Černínském paláci v Praze to řekli ministři zahraničí ČR Lubomír Zaorálek a Slovenska Miroslav Lajčák.

Odchod Británie by měl podle Lajčáka začít brzy, protože i tamní občané i lidé ve zbytku Evropy si zaslouží vědět, co rozhodnutí Britů o vystoupení z EU přinese. Účastníci schůzky by podle něj byli raději, kdyby proces začal, aby byly jasné důsledky hlasování. Nechtěl spekulovat, zda ještě existuje možnost, že by Británie nevystoupila.

Aktuálně podle něj nastalo právní vakuum, kdy politický stav neodpovídá právnímu. Británie by to měla řešit aktivováním příslušného článku unijní smlouvy. "Tím pádem by se právní stav stal souladným s politickou realitou," uvedl. Poté už není třeba pospíchat, proces bude vyžadovat jistou dobu. Nynější stav je nebezpečný tím, že vyvolává prostor pro populisty a "vykladače", dodal Lajčák.

Podle Zaorálka by špatnou odpovědí na situaci po britském referendu byla překotná integrace i dělání, že se nic nestalo. Důležité bude vytvoření nového vztahu s Británií. "Máme zájem, aby ten vztah byl kvalitní, abychom se v něm chovali jako přátelé, kteří se navzájem potřebují," řekl. "Nezáleží to ale jen na nás, ale i na Británii," dodal.

Druhou klíčovou oblastí je budoucnost zbývajících států v EU. "Jsme přesvědčeni, že musíme začít debatovat, co to (brexit) znamená pro EU a jakou unii do budoucna chceme," řekl. Šestice šéfů diplomacií se dnes podle něj shodla, že tato debata se musí vést v platformě všech 27 států a mají ji vést jejich lídři. V červenci by se měli na návrh Lajčáka sejít všichni ministři zahraničí.

 

Témata:  Visegradská čtyřka EU Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy