Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V koalici to vře: ČSSD chce z mýta udělat předvolební téma, zuří Ťok

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) rozzlobily dnešní výroky ministra vnitra Milana Chovance, podle kterého se od ledna možná nebude vybírat mýto. Šéf resortu dopravy řekl, že si ČSSD udělala z mýtného předvolební kampaň.

"Sociální demokraté se snaží z mýta udělat předvolební téma, které by zakrylo problematickou reorganizaci policie," řekl dnes Ťok.

Podle sociálních demokratů hrozí, že zadání šestimiliardového tendru na správu mýta firmě Kapsch jako nezákonné nebude moci vláda schválit a od ledna příštího roku, kdy současná smlouva vyprší, se nebude mýtné vybírat. Chovanec vyzval Ťoka, aby řekl, jaké záložní varianty má pro tuto krajní situaci připraveny, zda plánuje například návrat k papírovým kuponům nebo urychlené schválení speciálního zákona.

Na zavedení papírových kuponů ale podle Ťoka není dost času, už před dvěma lety se vláda rozhodla, že touto cestou nepůjde, protože by to znamenalo sedmimiliardový výpadek v příjmu z mýta.

Pokračovat ve vyjednávání s Kapschem je tak podle Ťoka nyní jedinou možnou cestou. Prodloužení smlouvy s Kapschem pro získání času na přípravu nového výběrového řízení schválila vláda. "Já nechápu, proč se od tohoto schváleného usnesení vlády odchylujeme a začínáme debatovat o dalších věcech," dodal ministr dopravy.

Prostřednictvím mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy. Za devět let provozu se na mýtném vybralo téměř 70 miliard korun, přičemž za loňský rok to bylo 9,7 miliardy Kč.

Témata:  Dan Ťok mýtné Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 20:11

Rusko a Ukrajina si po rozhovorech vymění vysídlené děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy