Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle poslance SPD nás zachrání jen vystoupení z EU

Radim Fiala
Radim Fiala
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Referendum ve Velké Británii, v němž si občané zvolili odchod země z Evropské unie, vyvolalo velkou vlnu nejistoty. Radim Fiala, místopředseda hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), ale tvrdí, že právě referendum je vrcholem demokracie.

„Občané by měli rozhodnout, jestli v něčem zůstaneme, stejně jako jsme do Evropské unie měli vstoupit za pomoci referenda a ne Lisabonské smlouvy," sdělil Českému rozhlasu s tím, že referendum je vrchol demokracie.

Europoslanec z KDU-ČSL Pavel Svoboda ale tvrdí, že tak tomu skutečně bylo, k Lisabonské smlouvě jsme se přiklonili až později. "Každá země je suverénní, takže si musí cestu zvolit sama. U nás obecný zákon o referendu neexistuje, takže se zdá, že tu ještě ta potřeba nedozrála," podotkl.

„Brexit je oslabení Evropské unie. Nepovažuji EU za svobodný celek. Pokud by referenda byla i v ostatních státech, jsem přesvědčen, že mnoho dalších zemí by odešlo," tvrdí Fiala.

Situaci v Británii ale nepovažuje Svoboda za ideální. Nikdo se na odchod nepřipravil, takže poslanci netuší, co mají dělat, dodal. Podle Fialy se na něco takového ale připravit nedá a zemi na případný odchod připravit premiér Cameron, který referendum vypsal, i přes to, že on sám stál v čele kampaně pro setrvání v Unii. 

„Státy EU by samozřejmě chtěly, aby ten přechodný stav nejistoty byl co nejkratší. I proto vyzval Evropský parlament britské úřady, aby jednaly co nejrychleji. EU to ale nemůže nijak ovlinit," uvedl Svoboda.

„Europoslanci z UKIP se chovají poněkud zpupně a radují se. Vůbec jim nedošlo, že to přinese ztráty jak Británii, tak EU. Navíc nemají žádný plán, jak brexit realizovat a až teď se ukazuje, že jejich teorie o odchodu jsou nereálné," dodal.

O žádnou katastrofu se ale podle Fialy nejedná. „Nic se nestalo a nic se nestane, samozřejmě imigrační politika, a to je naprosto správně, bude svrchovanou záležitostí Británie. Chápu, že Poláci jsou v nejistotě, ale zítra se nic nestane."

Odchod z Evropské unie si přitom Velká Británie odhlasovala sama. V referendu 23. června se pro vystoupení z EU vyslovilo 52 %, brexit odmítlo 48 % lidí.

Témata:  Brexit Radim Fiala (SPD) Pavel Svoboda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy