reklama

ČTK to řekl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

"Pár dní po transportu už byla klidná, nechala se hladit a v klidu si i lehla," řekl Stejskal. Eliška byla z přepravní bedny vypuštěná do dřevěné ohrady, která se jí postupně zvětšuje, po celý den na ni dohlíží buď chovatel z dvorské zoo či zaměstnanec rezervace.

"Vypuštění do většího výběhu je plánováno v příštích týdnech, teď je ještě těžké říct přesný termín. Tam ještě nebude s dalšími nosorožci, s těmi se potká až v dalším větším výběhu, a to nejdříve za několik měsíců," uvedl Stejskal.

Eliška si za necelé dva týdny pobytu v Africe zvykla na nové krmení, každý den spořádá velké množství větví z místní buše, k tomu dostává vojtěšku, trochu mrkve a sladkých brambor. "Žere hlavně ráno a k večeru, přes den spíše odpočívá a víc chodí v noci. Jde o stejný rytmus, jako mají ostatní nosorožci v Mkomazi, protože přes den jsou poměrně vysoké teploty," dodal Stejskal.

Samice nosorožce na začátku července dostala do díry vyvrtané v rohu vysílačku. "Díky vysílačce budeme po přemístění Elišky do větších výběhů přesně vědět, kde se pohybuje," řekl Stejskal.