Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise jako legitimní evropská vláda? Klausův muž se opřel do Bruselu

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Praha – Někdejší europoslanec a tiskový mluvčí prezidenta Václava Klause Ivo Strejček se na stránkách Institutu Václava Klause zamýšlí nad brexitem i nad tím, jaké nálady panují ve společnosti několik týdnů po referendu. Někteří si ale z celé věci podle něj vzali naprosto špatné ponaučení.

„Britské noviny The Times si týden po rozhodnutí britských voličů opustit Evropskou unii nechaly zpracovat aktuální průzkum veřejného mínění s cílem zjistit, jaké jsou voličské nálady nyní. Ukázal, že stoupenci odchodu z EU nejenže neoslabili, jejich postoje jsou naopak mezi Brity stále populárnější a – na rozdíl od zastánců 'zůstat' – rozhodnutí 'odejít' posiluje. Optimismus Britů se opírá zejména o jejich sebevědomou touhu vrátit osud Británie do britských rukou," uvádí Strejček.

Domnívá se však, že tento fakt a zásadní rozměr britského rozhodnutí nepochopil předseda Evropského parlamentu socialista Martin Schultz. „V rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung vyvodil z brexitu následující poučení: Lidé si nepřejí návrat k národní demokracii – jsou unaveni váhavostí a nedůrazností rozhodování na evropské úrovni. Postrádají 'rozhodnou evropskou akci'. Evropská komise se proto, podle Schultze, musí 'co nejrychleji' přeměnit na legitimní evropskou vládu a Evropský parlament se musí změnit na dvoukomorové těleso, které bude onu evropskou vládu kontrolovat" vysvětluje, co si z brexitu vzal šéf europarlamentu.

Zároveň však poukazuje, že Schultzův názor není v EU ani zdaleka jediný. „Jeho vystoupení bylo záměrně přímočaré. Útočně načrtnul, že v 'EU po brexitu' dojde k podstatnému vyostření neúprosného souboje mezi centralisty a těmi, kteří budou trvat na návratu k Evropě národních demokracií. To není nijak nečekané sdělení, ale v podtónu onoho rozhovoru se objevilo cosi nové. Ve své nekompromisnosti za všechny eurofederalisty 'demokrat' Schultz pohrozil: Kdo tentokrát nepůjde s námi, půjde proti nám! Tak když jinak nedáte, pane Schultzi, tak my Vás bereme za slovo," vzkazuje mu Strejček.

Témata:  Ivo Strejček EU Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy