Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jmelí likviduje tisíce zdravých stromů. Vysává z nich vodu i živiny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Obce v Moravskoslezském kraji bojují s přemnoženým jmelím, které ničí stromy. Agresivní parazit z nich vysává vodu i živiny a stromy usychají. Jmelí se přitom rychle šíří a napadá čím dál více druhů stromů.

Mezi lidmi má jmelí dobrou pověst. Je to oblíbená vánoční ozdoba, která má údajně léčivé účinky pomáhá i proti rakovině. Jenže podle odborníků jsou větvičky s typickými kuličkami obrovskou hrozbou, která je stále rozšířenější. V Moravskoslezském kraji jsou napadeny už tisíce stromů.

"Jmelí má takovou strategii, že nechce ten strom zabít hned, protože by nemělo z čeho žít. Je to poloparazit, využívá hostitele k tomu, že se přiživuje na vodě a živinách, které strom vytlačí do větví a jmelí si vše bere přednostně pro sebe," říká dendroložka Eva Mračanská. "Proto větve stromů usychají a zůstává tam jen zelené jmelí," dodává. Problémem je pak údajně lámaní suchých větví, které neunesou váhu lupenů jmelí a ulamují se.

Nejhorší situace z celé země je právě v Moravskoslezském kraji. Města si s napadenými stromy neví rady, jejich údržba je navíc náročná. Nejrizikovějšími oblastmi jsou Novojičínsko, Frýdecko-Místecko, Karvinsko, Hlučínsko a také Ostrava.

Parazitickou rostlinu rozšiřují zejména ptáci. Odborníci označují současnou situaci jako epidemii. Stromy se musí nákladně ošetřovat ručním odstraňováním jmelí, což je finančně náročné.

"Jmelí nestačí jen vylamovat, protože do tří let z kořínků naroste znovu, bude ho více a zhoustne. Je potřeba tu větev odřezat co možná nejdál od místa, kde ten trs vyrostl. Také je potřeba zabránit přístupu světla. Bylo prokázáno, že pokud není přístup světla, jmelí znova nevyklíčí, " vysvětluje dendroložka, která doporučuje stromy obalovat černou folií.

Témata:  stromy lesy příroda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy