Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie má neřešitelný problém. Nejsou to migranti, kdo nás ohrožuje, ale... Klausův muž promluvil o muslimech i o EU

Jiří Weigl, český ekonom
Jiří Weigl, český ekonom
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Francie se pomalu vzpamatovává z dalšího teroristického útoku, při kterém ve čtvrtek v noci zemřelo nejméně 84 lidí. V pondělí celá země minutou ticha uctila oběti jednatřicetiletého Francouze tuniského původu. Šlo přitom o jeden z řady dalších útoků spáchaných zradikalizovanými muslimy ve Francii. Podle ekonoma a vedoucího kanceláře někdejšího prezidenta Václava Klause Jiřího Weigla ve stavu neustálého ohrožení nemůže žít žádná společnost.

Jednatřicetiletý Mohamed Lahouaiej Bouhlel vjel ve čtvrtek pozdě večer s 19tunovým kamionem na pobřežní promenádu v Nice do zóny vyhrazené pro pěší, kde se nacházeli lidé, kteří se na závěr státního svátku dobytí Bastily přišli podívat na tradiční ohňostroj. Během 45 sekund srazil na tři stovky lidí, včetně dětí, než jej policie zastřelila. Nejméně 84 lidí útok nepřežilo, celkem 308 dalších utrpělo zranění. V nemocnici je stále 59 lidí, o 29 z nich se starají lékaři na jednotkách intenzivní péče.

Podle Weigla má Francie velký a téměř neřešitelný problém. „Mezi příslušníky desetiprocentní menšiny jejích obyvatel severoafrického a blízkovýchodního původu jsou jedinci nebo skupiny, kteří se za Francouze nepovažují, naopak je nenávidí a jsou připraveni je masově vraždit i za cenu obětování vlastního života. Kteří příslušníci této menšiny to jsou, není předem odhadnutelné," připomíná na stránkách Institutu Václava Klause.

„Třetí masové teroristické vraždění v průběhu jednoho a půl roku a desítky nevinných obětí vytvářejí atmosféru všudypřítomného existenčního ohrožení, ve kterém žádná společnost nemůže dlouhodobě žít. Tisíckrát můžeme lidem pod nejrůznějšími záminkami zakazovat, aby generalizovali a vnímali celou muslimskou komunitu, jako apriorně podezřelou," uvádí ekonom.

Zároveň ale dodává, že zobecňování a vztahování vlastností jednotlivých prvků na celek je základním přístupem, který člověku umožňuje orientaci ve světě. „Nelze jej potlačit politicky korektní rétorikou, zákazy a cenzurou. Pokud pachatelem každého teroristického útoku je vždy muslimský imigrant či jeho potomek, je v očích většinové populaci podezřelá celá minorita a dříve nebo později bude jejich pokojná koexistence nemožná. K této hranici se řada západoevropských zemí postupně blíží se všemi riziky, která z toho plynou," varuje Weigl.

I proto je podle něj třeba poučit se. „Jejich chyby nesmíme opakovat. Proto je důležité si uvědomit, že nás neohrožují migranti, kteří u nás nejsou ani k nám přicházet nechtějí. Nás bohužel ohrožují naši evropští partneři, kteří nás nutí, abychom proti vůli našich občanů i migrantů samotných na našem území podobné rizikové komunity uměle vytvářeli, a ti z našich politiků, kteří jsou jim v tom ochotni ustupovat," dodává rázně.

Témata:  Jiří Weigl muslimové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy