Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělobrádek se postavil za školy v Turecku. Chce po vládě společné stanovisko

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Česká váda by měla zaujmout společné stanovisko k k situaci na tureckých vysokých školách. Myslí si to vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ten už včera navrhl, že by české školy mohly pomoci tureckým akademikům, kteří jsou kvůli pokusu o převrat v Turecku perzekuováni.

Na tisíce tureckých učitelů dolehly čistky, které následovaly po nezdařeném pokusu o převrat. K podpoře tureckých univerzit dnes českou vládu vyzvala Rada vysokých škol. Podporu tureckým kolegům vyjádřila také Česká konference rektorů (ČKR). Situace podle ní ohrožuje akademické svobody a autonomii škol.

Bělobrádek na svém facebookovém profilu ve středu napsal, že se s českými vysokými školami spojí, zda by nemohly přijmout některé turecké experty. „Vláda může vyjádřit stanovisko, to zkusím projednat na vládě ve středu," dodal dnes Bělobrádek na dotaz, zda navrhne společné prohlášení české vlády.

Česká Rada vysokých škol dnes přirovnala zásahy do tureckého školství k čistkám na československých vysokých školách v dobách totalitních režimů. Vláda by podle rady měla jednoznačně podpořit akademické svobody v Turecku a ve spolupráci s dalšími zeměmi EU přijmout opatření na podporu turecké akademické obce.

„Perzekuce akademických pracovníků univerzit a vysokých škol znepokojuje i Českou konferenci rektorů. „Podporujeme kolegy a přátele z tureckých univerzit a vysokých škol, se kterými nás pojí solidarita, v jejich těžké situaci ohrožující akademické svobody a autonomii škol. Vyjadřujeme zásadní nesouhlas s perzekucí, kterou v současné době jsou nuceni zažívat," uvedl předseda konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Podle agentury Anadolu ve středu turecké ministerstvo školství oznámilo, že propustilo 21.738 svých zaměstnanců po celé zemi. Odebralo licence 21.000 učitelům pracujícím v soukromé sféře a zavřelo 626 vzdělávacích institucí, z nichž většina jsou soukromé školy. Turecká vysokoškolská rada(YÖK) nařídila 1577 děkanům státních i privátních univerzit, aby podali rezignaci. Zakázala také akademikům až do odvolání cestovat do ciziny.

Témata:  Pavel Bělobrádek vláda Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy