Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystáte se do lesa? Pozor na "létající klíšťata"

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Focus Agency

Praha - Chystáte se o víkendu do lesa? K létu neodmyslitelně patří procházky lesem. Zvlášť když slunce nemilosrdně pálí a lesní stín je vyhledávanou úlevou. V lese ovšem na procházející čeká spousta hmyzích parazitů pasoucích po krvi.

Jedním takovým je i kloš jelení (Lipoptena cervi), které se lidově říká lojnice nebo jelenica a známá je také jako létající klíště.

A to i přesto, že ve skutečnosti tento krev sající parazit nemá s klíštětem vůbec nic společného. Ve skutečnosti totiž jde o bodavou mouchu.

Kloš se ovšem od klasických much liší a to poměrně výrazně. Líhne se sice s křídly, ale proletí se jen jednou v životě. Poté, co krvesajka najde vhodného hostitele a usadí se na něm, křídla odhazuje.

Jak druhové jméno napovídá, jsou nejčastějšími oběťmi kloší jeleni, laně a jiná vysoká zvěř. Kloš ovšem nepohrdne ani ptačí nebo lidskou krví.

Když parazit přistane na lidské kůži, drží se tam velmi pevně. A jak upozorňuje wikipedie, těla těchto much jsou nesmírně pružná a odolná a je tak dost těžké kloše rozmáčknout.

Dobrou zprávou je, že kloš jelení narozdíl od klíšťat nebo jiného hmyzu nepřenáší žádné nebezpečné nemoci. Ale i tak dokáže pořádně potrápit.

Kousnutí kloše totiž vytvoří rudý flek, který pořádně svědí. A podle wikipedie se pokousaní kloší mohou drbat i několik týdnů než se úporné kousance zahojí.

Témata:  klíšťata

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.