Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nova i Prima nepřijaly návrh ČT na společné prezidentské předvolební debaty

Česká televize
Česká televize
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

TV Nova odmítla návrh České televize na společné uspořádání debaty prezidentských kandidátů. Zdůvodnila to odlišnými dramaturgickými přístupy. Nova to dnes uvedla ve vyjádření pro ČTK. Česká televize nabídla Nově a Primě uspořádat společnou Národní prezidentskou debatu. Prima reagovala tak, že zatím dál připravuje vlastní diskuse kandidátů.

"Je zřejmé, že z logiky fungování TV Nova a České televize se odlišují naše dramaturgické přístupy k předvolebním diskusím. Naposledy to bylo dobře vidět na předvolební diskusi kandidátů na předsedu vlády, která se konala v předvečer parlamentních voleb 2021. Zatímco Česká televize pozvala zástupce sedmi politických stran a diskusi oživila zapojením umělé inteligence, na TV Nova diskutovali v tradičním formátu s moderátorem pouze tři nejvážnější kandidáti na předsedu vlády. Podobně tradiční přístup TV Nova zvolila i pro diskuse kandidátů na prezidenta," uvedla mluvčí Novy Tereza Žižková.

Nova podle Žižkové již před několika týdny veřejně informovala nejen kandidáty, ale především diváky, že 12. ledna se uskuteční diskuse tří nejvážnějších kandidátů (podle výsledků relevantních předvolebních průzkumů) a pořad bude moderovat jeden moderátor. "Dramaturgii tohoto typu máme v plánu zachovat. Náš program s takovouto předvolební diskusí stále počítá. Další informace k debatám zveřejníme později," dodala.

ČT v pondělí oběma televizím nabídla společné vysílání, společnou dramaturgii i zastoupení moderátorů všech tří médií. ČT uvádí, že má v tuto chvíli potvrzenou účast ve vlastní Superdebatě 12. ledna a 26. ledna od favorizovaných kandidátek a kandidátů s výjimkou bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Již v minulosti realizovala ČT spolu s komerčními televizemi vysílání projevů nejvyšších ústavních činitelů, prezidenta republiky nebo předsedy vlády. V případě Národní prezidentské debaty Česká televize nabízí možnost, že výrobu pořadu zajistí. Rovněž by pro ni poskytla připravené reprezentativní prostory Národního muzea.

Prezidentský duel, který ČT vysílala před druhým kolem volby v lednu roku 2018, sledovalo 2,7 milionu diváků, tedy více než 55 procent všech lidí, kteří měli v danou dobu zapnutou televizi. Debata se tehdy stala nejsledovanějším pořadem roku na celém televizním trhu.

Témata:  Česká televize TV Nova TV Prima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy