Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kuvajtu byla naměřena druhá nejvyšší teplota v historii

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Kuvajt - Ve čtvrtek bylo na poušti v Kuvajtu naměřeno podle zatím neoficiálních údajů rovných 54 °C, pokud by se tento údaj oficiálně potvrdil, byla by to druhá vůbec nejvyšší teplota v historii.

Pokud se údaj potvrdí, byla by to nejvyšší teplota naměřená mimo Údolí smrti v Kalifornii. Celosvětový rekord z Kalifornie činí  56,7 °C z roku 1913, od té doby však už nikdy nebylo naměřeno více než právě 54 °C. Stejná hodnota byla  v Údolí smrti naměřena ještě v roce 2013 a nyní právě v Kuvajtu.

Čtvrteční maximum z Kuvajtu se tedy dělí o druhé místo a pozoruhodné je, že více než sto let nebyla na Zemi naměřena teplota vyšší, než nyní! Neoficiálně však byla stejná teplota naměřena v roce 1942 v Izraeli.

Oficiální platnost rekordu musí potvrdit světová meteorologická organizace, což není nic jednoduchého. Před několika lety byla například zrušena platnost teplotního rekordu 57,8 °C z Lybie z roku 1922. Rtuť teploměru se sice skutečně na takovou hodnotu vyšplhala, nicméně za prvé nebyl teploměr kalibrován, a za druhé byla stanice umístěna na asfaltu, což je proti mezinárodním pravidlům pro měření meteorologických prvků.

Tato pravidla nejsou pouhou byrokracií, ale opravdovou nutností. Pokud by pravidla nebyla, mohly by být za rekord považovány v podstatě jakékoliv teploty naměřené například uvnitř aktivní sopky nebo nad ohništěm táboráku, proto i  kuvajtský rekord musí projít šetřením.

Témata:  Kuvajt počasí teplotní rekordy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy