Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejstarší předchůdce člověka? Vědci našli miniaturního tvora, který stál a začátku řetězce

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Peking - Údajně nejstaršího předchůdce člověka objevili vědci v Číně. Pokud si však myslíte, že jde o jakéhosi lidoopa, chyby lávky. Miniaturní stvoření ma velikost pouze jednoho milimetru a žilo před 540 miliony let.

Informovala o tom BBC s odvoláním na časopis Nature. Mezinárodní tým vědců objevil fosilní pozůstatky asi 40 živočichů zvaných saccorhytus v centrální části Číny.

Saccorhyta, který je podle všeho nejprimitivnějším zástupcem velké živočišné skupiny druhoústých, vědci označují za nejstarší známý článek evolučního vývoje, jenž vedl přes ryby až k člověku.

Mikroskopický tvor žil mezi zrnky písku na dně moře. Charakterizují ho především - na jeho rozměry - obrovská ústa. Tělo měl pokryté tenkou, poměrně pružnou kůží a svaly. Podle vědců se tak mohl pohybovat stahováním svalů.

Tělo měl saccorhytus souměrné, což je jeden ze znaků, který je typický pro jeho evoluční potomky, včetně člověka.

Druhoústí jsou živočichové, u nichž zanikají prvoústa a definitivní ústa se prolamují na opačném konci zárodku. U saccorhyta vědci nenašli důkazy o tom, že by měl řitní otvor, což znamená, že pravděpodobně ještě přijímal potravu a vylučoval stejným otvorem.

Témata:  vědci evoluce Čína lidé

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy