reklama

Sopka je známá tím, že se na jejím vrcholu nachází obvykle jedno někdy i dvě aktivní lávová jezera, která občas přetečou na jižní svah. Je pozoruhodná nejdéle existujícím lávovým jezerem přetrvávajícím již od počátku 20. století. Jak poukazují vědci, na jižním svahu teď začíná být velmi živo.

 

Poslední velká erupce nastala v září 2005. bylo při ní zabito stádo asi 250 hospodářských zvířat a tisíce místních obyvatel byly nuceny uprchnout. Další evakuace proběhla v srpnu 2007. Zatím poslední erupce přišla v lednu roku 2008.

Podle zpráv serveru Volcano Discovery se 21. ledna 2017 se otevřela nová trhlina velká asi 7 kilometry, ze které se vylilo velké množství lávy. Alespoň jedno z lávových jezer zaznamenalo větší příliv lávy, což vedlo k přetečení a intenzivnímu rozstřiku. Měření podle serveru naznačují, že se také zvýšila okolní teplota.

Portugalský fotograf a cestovatel Joel Santos (38) nad bublající jezera, jejichž teplota je vyšší než 1100 stupňů Celsia, vyslal dron - zatímco on sám stál jen metr od okraje. Podle svých slov si uvědomuje nebezpečí spojená s natáčením tohoto potenciálně devastujícího přírodního fenoménu. „Byl to jeden z nejnebezpečnějších projektů, které jsem udělal, protože jsem byl jen 20 metrů od lávy, jeden metr od okraje,“ přiznal.

 

„Skutečný problém Erta Ale je to, že se kráter stále mění, protože se lávové jezero pohybuje nahoru a dolů, a když přeteče, mění se terén kolem něj. Můžete si myslet, že stojíte na pevné zemi, ale stejně tak to může být měkké a vy dáte nohu do lávy. Musíte být velmi opatrní. "

„Potřeboval jsem být tak blízko, abych vše mohl sledovat dronem, protože vlny veder jsou natolik velké, tak silné, že mohou způsobit, že se roztaví nebo selže. Musel jsem být velice trpělivý. Každé dvě nebo tři minuty můžete slyšet syčení a cítit malý tlak pod sopkou a najednou - nemůžete předvídat, kdy - se prasklina otevře. Pak je to jako ohňostroj - celá sopka začíná chrlit lávu do vzduchu,“ popisuje. Připomíná také, že sopka leží blízko hranic s Eritreou, se kterou má Etiopie velmi složitý vztah. I proto je podle něj nutné mít při cestě na sopku vojenský doprovod.