Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnešní teenageři už nepijí a neberou drogy, stačí jim chytré telefony

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Kouření, pití a užívání drog mezi teenagery za posledních 10 let kleslo asi na polovinu. Vědci mají v plánu prověřit teorii, že za poklesem užívání drog mezi mládeží by mohl být chytré telefony a jejich stimulační účinek na mozek.

Hladina kouření, pití alkoholu a užívání drog mezi britskými školáky ve věku od 11 do 15 klesla za poslední dekádu o více než polovinu. Tento trend byl zaznamenán také v USA, kde je počet pijících a kouřících teenagerů nejnižší za posledních 40 let. Někteří experti naznačují, by za tím mohlo být rostoucí využívání chytrých telefonů, uvedl deník New York Times.

Nora Volkowová, ředitelka amerického Národního institutu pro zneužívání drog, novinám řekla, že se příští měsíc setká se skupinou akademiků, kteří budou diskutovat o tom, zda k tomuto poklesu nemohlo vést větší užívání chytrých telefonů. Podle neurologa Arka Ghoshe, odborníka na lidské chování a smartphony na univerzitě v Curychu, by byl podobný výzkum velmi užitečný.

„Nemůžeme říci, jak přesně užívání smartphonu zasahuje mozek, ale existují zajímavé korelace mezi smartphony, chováním a mozkovou činností," řekl listu The Independent. Smartphone může poskytovat různé odměny – třeba opožděné, jako je například příjem odpovědi na zprávu odeslanou dříve během dne, a okamžité - například při hraní her, vysvětluje Dr. Ghosh.

„Všechno to má nějakým způsobem co do činění s vaším systémem odměňování," říká a dodává, že je ještě příliš brzy na to připisovat říci, zda pokles užívání drog souvisí s používáním mobilních telefonů.

K tomuto poklesu ale podle deníku mohly přispět také veřejné kampaně varující před užíváním drog. Siliva Martinsová, docentka na Columbia University se specializací na zneužívání návykových látek, řekla deníku New York Times, že je teorie o mobilech a drogách nepotvrzená ale „velmi pravděpodobná".

Čtvrtina amerických teenagerů ve věku 13 - 17 říká, že je on-line „téměř neustále," a téměř tři čtvrtiny mají přístup k chytrému telefonu, informuje ve zprávě z roku 2015 Pew Research Centre. A asi 40 procent mladých lidí ve Velké Británii říká, že kontroluje své telefony i v posteli.

Hraní videoher a užívání sociálních médií „splňuje nutnost pocitu hledání, jejich potřebu hledat nové aktivity," uvedla Martinsová a dodala: „Dospívající se mohou dostat doslova sjet při hraní těchto her.“ A smartphony také mohou fungovat jako „přenosné pumpy dopaminu", vysvětluje David Greenfield, asistent z kliniky psychiatrie na University of Connecticut School of Medicine.

Doktor Ghosh také uvedl, že jeho výzkum ukázal, že průměrný člověk se dotýká svého smartphonu asi 3000krát za den. Použití smartphonu podle něj „odráží některé vnitřní aspekty fungování našeho mozku, jako je to, jak mozek řídí ruku," řekl. 

Témata:  smartphone mobily vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy