Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Časté užívání chytrých telefonů zanechává trvalé stopy v našem mozku

Časté užívání chytrých telefonů zanechává trvalé stopy v našem mozku
Časté užívání chytrých telefonů zanechává trvalé stopy v našem mozku
Foto: Pixabay

Curych – Chytré telefony se již staly oddělitelnou součástí našich životů, neumíme si bez nich představit osobní ani pracovní život. Podle švýcarských vědců časté užívání takzvaného smartphonu zanechává trvalé stopy v našem mozku.

Doktor Arko Gosh, který působí na Spolková vysoká technická škola v Curychu, zjistil, že používání dotykového telefonu zvyšuje mozkovou činnost. Svou studii zveřejnil v časopise Current Biology. Skupina vědců z Curyšské univerzity pod vedením Arka Ghoshe připojila 37 dobrovolníků na přístroj zvaný elektroencefalogram, známý také pod zkratkou EEG.

„Naše výsledky naznačují, že časté a opakované pohyby na hladké dotykové obrazovce mění mozkové zpracovávání informací z pravé ruky a palce. Zpracovávání informací v mozku je podle našich závěrů neustále ovlivňováno využíváním digitálních technologií," uvedli vědci ve své studii.

Ukázalo se, že Čím častěji účastnící výzkumu v uplynulých deseti dnech před výzkumem využívali chytrý telefon, tím aktivnější jejich mozky během testu byly. Vědci poukazují, že tyto mozkové stopy sjpu velice podobné stopám, které byly zaznamenány třeba u houslistů.

Podobné výzkumy budou ve Švýcarsku zřejmě pokračovat, podle doktora Ghoshe jsou totiž smartphony ideálním prostředkem k tomu, jak zkoumat další procesy, které se odehrávají v lidském mozku.

Chytré telefony jsou ve světě hojně rozšířené, uvádí se, že je používají asi 2 miliardy lidí.

Témata:  smartphone telefony vědci mozek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy