reklama

Jak píše britský historik a spisovatel Roger Moorhouse pro server History Extra, je pravda, že kniha Mein Kampf, jejíž první svazek byl vydán roku 1925 a druhý v roce 1926, udělala z Hitlera bohatého muže. Kniha kombinuje autobiografické prvky a náhled na svět skrze ideologii, kterou vyznával, tedy nacismus. Přestože ve své době byla velkým hitem, dnes je v některých zemích zakázaná.

V době, kdy Hitler zemřel, byla jeho kniha přeložena do 16 jazyků a prodalo se jí asi osm milionů kopií. Do té doby podle odhadů kniha ročně Hitlerovi vydělávala asi milion dolarů na licenčních poplatcích. Tyto peníze byly použity například na nákup a rozšíření jeho alpského sídla Berghof.

Hitler žil asketicky, nebral ani kancléřský plat

Podle historika byl ale přes všechno své zdánlivé bohatství Hitler poněkud asketický a velké množství peněz k životu nepotřeboval. Ve skutečnosti se dokonce rozhodl vzdát svého platu říšského kancléře, jak zdůrazňoval jeho komorník. To znamená, že licenční poplatky z Mein Kampf spravoval Max Amann, Hitlerův obchodní manažer a ředitel vydavatelství Franze Eher Verlag Mnichov - jednoho z nejbohatších a nejvlivnějších nakladatelství v nacistickém Německu.

Než Hitler v dubnu 1945 zemřel, napsal závěť, ve které většinu svého majetku odkázal nacistické straně. Když ale byla po druhé světové válce zrušena, stejně jako vydavatelství Franzem Eher Verlag, byl Hitlerův zbývající majetek převeden na Bavorsko - stát, kde měl nacistický vůdce před smrtí registrovaný trvalý pobyt.

Mein Kampf nakonec vydali historici i s obsáhlým komentářem

Bavorsko dlouhá léta bránilo vydání knihy v německy mluvících oblastech, a usilovalo - s různým úspěchem – o omezení jejího vydávání na celém světě. Podle německého práva však autorská práva uplynula dnem 70. výročí autorova úmrtí, tedy 30. dubna 2015.

Loni se mnichovští historici rozhodli dílo nacistického vůdce poprvé od konce druhé světové války vydat, aby předběhli ty, kteří by jej chtěli šířit bez komentáře upozorňujícího na nacistické zločiny. Kniha s názvem Hitler, Mein Kampf – kritické vydání vyšla v roce 2016 kvůli svému rozsahu téměř 2000 stran ve dvou svazcích. Dvě třetiny obsahu knihy tvoří právě komentář mnichovských historiků. Podle agentury DPA se jí za rok 2016 prodalo 85 tisíc výtisků.