reklama

Na prvním místě trápí populaci nejvíce bolesti zad. Asi vás ale překvapí, že hned druhou nejčastější příčinou celkového zdravotního postižení je deprese. Upozornila na to BBC na základě zprávy v odborném magazínu PLOS Medicine.

Deprese je velmi závažné psychické onemocnění, které ohrožuje život člověka. Ten se dlouhodobě potýká s pokleslými náladami, pociťuje často úzkost a osamocenost, pocity bezcennosti nebo viny, malou sebedůvěru, únavu, zhoršené soustředění a má problémy s pozorností. Lidé postižení depresí se často uchylují k drogám a alkoholu.

S depresí se musí zacházet jako s globální prioritou veřejného zdraví, vyzývají teď lékaři ve zmíněném časopise. "Deprese je velký problém a rozhodně je třeba věnovat jí více pozornosti než dosud," řekla zpravodajskému serveru BBC News Alize Ferrari z Univerzity v Queenslandu.

Studie porovnávala klinickou depresi s více než 200 dalšími nemocemi a úrazy. Její dopad na populaci se ale liší v různých zemích a regionech. Vyšší je v zemích s nižšími a středními příjmy, naopak nižší dopady zaznamenávají státy, kde lidé vydělávají více.

Například míra deprese byla nejvyšší v Afghánistánu a nejnižší v Japonsku, které je ale paradoxně známé svou mírou sebevražednosti. Ve Velké Británii zaujímá deprese na řebříčku zdravotních postižení třetí místo.

Zajímavý je i jiný žebříček, který monitoruje, na co Češi umírají nejčastěji. Téměř polovina Čechů a Češek zemře na nemoci oběhové soustavy, tedy například na infarkt či selhání srdce. Čtvrtina pak podlehne nádorům.

Nejméně naopak Češi umírají na nemoci spojené s očima, v těhotenství, při porodu a šestinedělí. Málo rozšířená jsou také úmrtí na nemoci ucha a bradavkového výběžku.