reklama

Lékaři ve studii zjistili, že 45 % všech infarktů jsou případy, kdy pacient nepociťuje žádné symptomy a nemusí mít žádné tušení o tom, že prodělal infarkt.

Takové případy jsou přitom podle lékařů stejně nebezpečné, jako když pacient symptomy má, ale jsou o to smrtelnější, že pacient netuší, že by měl vyhledat lékařskou pomoc. Jeho diagnóza je možná až po změření elektrické aktivity srdce na elektrokardiografu.

Jelikož pacient ani neví, že infarkt prodělal, nedojde k diskuzi s lékařem a přijetí případných opatření a zahájení léčby, které by mohly pomoci předejít dalším infarktům.

Studie, která zkoumala téměř tisíc pacientů, také odhalila, že zatímco k tomuto typu infarktu častěji dochází u mužů, v případě žen jsou častěji smrtelné.

Jako infarkt se označuje místní odumření tkáně způsobené zástavou či poklesem přívodu okysličené krve. Nejčastěji vzniká uzavřením tepny, který může být způsoben překážkou uvnitř cévy, obstrukcí, stlačením cévy nebo procesem zvenčí.

Vzniká ale i v případě, že je vlivem patologického procesu potřeba kyslíku ve tkáni větší, než jsou přívodné tepny schopné tkáni dodat, přestože jejich průsvit je normální, nebo při náhlém poklesu krevního tlaku.

Lidé jej často zaměňují s cévní mozkovou příhodou neboli mrtvicí, která vzniká při náhle poruše prokrvení okrsku mozkové tkáně.