Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co dělat, když se vám stane úraz v zahraničí?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pokud se jedná o zdraví, je člověk vždy tak opatrný, jak jen to jde - tedy většinou. Zcela předejít úrazům je de facto nemožné, a proto je dobré vědět, jak se zachovat v případě, že se něco takového v zahraničí stane.

Samozřejmě vždy záleží na tom, o jaký charakter úrazu se jedná. Naprosto bez debat je ideální, ba dokonce nutné mít s sebou v zahraničí cestovatelskou lékárničku, která vám umožní ošetřit běžné rány a vyřešit nejčastější zdravotní komplikace.

Pokud je váš úraz vážnější a s lékárničkou si nevystačíte, nečekejte na zázrak a dopravte se k lékaři. Na hrdinství bude dost času někdy jindy. Mějte v telefonu vždy uložen kontakt na lékařskou pomoc (a také hasiče a policii) v konkrétní zemi, kam se chystáte, protože nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat.

Pokud máte před cestou možnost, podívejte se na seznam prověřených nemocnic či lékařů v destinaci, do které se chystáte. Na internetu existuje řada seznamů, ale pravděpodobně ten nejznámější je organizace IAMAT (International Association for Medical Assistance to Travellers, tedy mezinárodní asociace pro lékařskou asistenci cestovatelům), u které se stačí zaregistrovat a tím získáte přístup k oněm seznamům prověřených nemocničních zařízení a lékařů, včetně informace o tom, zda se u nich dorozumíte anglicky.

Co dělat, když se vám stane v zahraničí úraz?

V každém případě doporučujeme co nejdříve kontaktovat asistenční službu pojišťovny, u které máte sjednáno cestovní pojištění. To je prvotní bod. Budete-li v některé ze zemí třetího světa, snažte se vykomunikovat co možná nejlepší dostupnou zdravotní péči. Vždy záleží na přístupu. Nenechte se odbýt.

Dávejte pozor na to, aby byla dodržována přísná hygienická pravidla, snažte se minimalizovat množství injekcí, které se vám budou snažit dát na nezbytné minimum a opravdu důkladně kontrolujte, že vám vždy dávají novou, čerstvě vybalenou jehlu!

V případě jakýchkoli potíží či nejasností kontaktujte asistenční službu vaší pojišťovny a případně i zastupitelský úřad české republiky v zemi. Je také velice rozumné kontaktovat vaše známé či příbuzné v České republice, aby věděli, co se děje a mohli vám pomoci zařizovat vše potřebné u vaší pojišťovny.

Jak předejít úrazům v zahraničí a jak minimalizovat jejich dopad?Předejít úrazům samozřejmě zcela nelze, nicméně s trochou snahy můžete jejich riziko výrazně minimalizovat.

Je také určitě dobré vzít v potaz, že některé pojišťovny, které v ČR působí, nemusí mít v zahraničí zvučné jméno. Je lepší mít pojištění od světoznámých pojišťoven než od nějakých lokálních pojišťoven.

Při cestách po Evropské unii řada lidí spoléhá na to, že v rámci EU platí evropské zdravotní pojištění, takže se o vás všude postarají bezplatně stejně jako přímo v ČR. Pozor, to není pravda! Občané EU mají v dalších zemích EU právo na ošetření za stejných podmínek, jako místní lidé. Bohužel však ale platí, že ve většině zemí EU hradí místní jak nějakou poměrnou část jakožto spoluúčast, tak některé zákroky či léky.

V každém případě se snažte chovat v zahraničí tak, abyste se úrazům vyhnuli. Zdraví máme jen jedno a bohužel ne vždy nějaká nerozvážnost musí skončit jen úrazem. Dávejte na sebe pozor! 

Témata:  nemoc lékaři cestování dovolená nemocnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy