Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čím víc volna, tím víc štěstí? Podívejte se na návod, jak se stát spokojenějším

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vědci přišli s návodem na to, jak být v životě šťastnější a spokojenější. Napomoci k většímu pocitu spokojenosti může třeba uklízečka. Jak to? Klíčem ke štěstí je totiž podle nejnovější studie co nejvíc volného času. Peníze by měly být až na druhém místě.

Je to jedna ze základních životních otázek. Utrácíte peníze, abyste šetřili čas, nebo obětujete čas, abyste ušetřili co nejvíc peněz? Pokud je vaším životním cílem to, abyste byli šťastní a spokojení, pak budete muset obětovat právě peníze. Alespoň podle studie, kterou cituje deník New York Times.

Tvrdí to alespoň nová studie v magazínu Proceedings Národní akademie věd USA. Přístup, kdy budete obětovat peníze ve prospěch volného času, vám pomůže se zbavit od zbytečného stresu, který je spojený s tím, že den je zkrátka moc krátký.

„Lidi, kteří obětují peníze a koupí si tak pro sebe čas, třeba tím, že přesunou nežádoucí úkoly na někoho jiného, vykazují mnohem více spokojenosti,“ říká Ashley Whillansová, vedoucí výzkumné skupiny, která působí na Harvard Business School.  Studii prováděli vědci v několika zemích na světě. Pokud lidé investují své peníze do materiálního pohodlí, ale zároveň si jimi „nekoupí“ více času, pozitivní efekt se nedostaví.

Vědci se ptali 4 500 respondentů ve Spojených státech, Dánsku, Kanadě a Nizozemí. Mezi způsoby, jak ušetřit čas, vědci kromě pracovních úkolů zařadili donáškové jídlo, svezení se taxíkem nebo najmutí uklízečky. Ti, kteří podobnými způsoby rozšiřují délko svého volného času, vykázali větší spokojenost.

Výzkum neobjevil žádnou spojitost mezi spokojeností a tím, zda je člověk bohatý, nebo chudý. „Pokud existuje nějaký úkol, který jen při pomyšlení na něj u vás vzbuzuje hrůzu, je na místě přemýšlet o tom, zda si nemůžete dovolit zvolit nějaký způsob, jak z něj uniknout,“ dodává Elizabeth Dunnová, profesorka psychologie z University of British Columbia.

Autoři studie svůj výzkum rozšířili. K analýze si vybrali několik desítek Kanaďanů, dali každému účastníkovi 40 dolarů, které mohli utratit o dvou po sobě jdoucích víkendech. Mohli si vybrat, zda si koupí něco nového – třeba drahé víno, oblečení - nebo zda si „koupí čas“. Každý den pak byli účastníci dotazováni, jak se cítí.

Výzkum dopadl přesně tak, jak autoři předpokládali. Lidé, kteří investovali spíše do volného času, nepociťovali téměř žádný stres a byli spokojení. U těch, kteří si raději něco koupili, se stejný stav nepotvrdil.

I přesto, že „kupování“ času je prospěšné, mezi lidmi rozhodně není tak populární, jak by se dalo očekávat. Mezi 800 milionáři z Nizozemí, kteří se účastnili výzkumu, jen těsná většina byla ochotna utrácet peníze ve prospěch volného času. Autoři studie nabízejí vysvětlení tohoto jevu – v Nizozemí i ve Spojených státech je většina věřících Protestanty. Protestantská etika velebí hodnoty jako je práce. Představa, že někomu raději zaplatíme, abychom se jí vyhnuli, pro ně není úplně lákavá. Volného času si tak váží zejména nevěřící nebo katolíci. Jih Evropy a Česká republika jsou tak možná na podobné lodi. 

Témata:  peníze práce lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy