Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravda o králi Šalamounovi a tunách zlata? Vše bylo jinak, než se píše v Bibli

Bible
Bible
Foto: Pixabay

Legendární biblický panovník Šalamoun nikdy neexistoval a on i jeho jmění jsou pouhá fabulace a špatná interpretace historických záznamů. O tom je přesvědčený britský historik Ralph Ellis, který tvrdí, že muž, který byl předlohou pro příběh ve skutečnosti ani nebyl králem Izraele, nýbrž egyptským faraonem.

Král Šalamoun měl údajně přístup k dolům, které mu zajistili jmění odpovídající zhruba dnešním 70 bilionům korun. To je asi padesátinásobek ročních příjmů České republiky. Historik Ralph Ellis je však přesvědčený, že bájný monarcha z Izraele ani jeho bohatství nikdy neexistovali.

Panovník ze Starého zákona prý nashromáždil 500 tun čistého zlata z dolů, o kterých někteří věří, že dodnes existují a jsou plné cenných kovů. Podle historika je to celé jen báchorka a špatná interpretace historie. Podle Ellise byl 'Šalamoun' ve skutečnosti egyptský faraon jménem Shoshenq, který vládl v desátém století před naším letopočtem.

Ellis prohlašuje, že nalezení Šalamounových dolů je asi tak stejně pravděpodobné, jako šance smočit se ve fontáně mládí, bájném prameni, který má údajně obnovit zdraví kohokoliv, kdo se z něj napije.

Historik vedl výzkum zabývající se Šalamounovým příběhem déle, než 20 let. Za tu dobu je skálopevně přesvědčený, že celá legenda je "hrubou chybou v interpretaci historických textů", ale přece je v nich kapka historické pravdy.

Ve své studii píše, že 'Šalamoun' byl mocný a obávaný egyptský faraon. Jeho bohatství však nebylo ani zdaleka takové, jako to biblického krále. Navíc bylo z hrobky již dávno vykradeno a hon za ním tak postrádá sebemenší smysl. 

"I přes to se celé generace archeologů a teologů snaží místo najít. Musí přece přijít moment, kdy uznáme, že tento biblický záznam je prostá fikce a hledáme špatné věci na špatných místech," zlobil se Brit. "Můj výzkum říká, že příběh o Šalamounovi byl sice založen na pravdivém základu, ale ten kdo sepsal Bibli si fakta upravil a pokroutil," vysvětlil Ellis.

"Archeologové z Israele tohle nechtějí kvůli politickým a kulturním důvodům slyšet," dokončil historik. Podle Bible vládl Šalamoun mezi lety 970 a 931 př. n. l. a jeho bohatství pocházelo z regionu "Orphir". Kniha se však samozřejmě nezmiňuje, kde přesně se místo nachází. 

O legendárním místě v roce 1885 vznikla kniha "Doly krále Šalamouna" z pera spisovatele Ridera Haggarda. Ta inspirovala nejen bezpočet expedic do Afriky a Asie, ale také televizní a filmová zpracování. 

Témata:  bible Egypt Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy