Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před 40 lety byl objeven záhadný signál. Pokoušeli se mimozemšťané navázat kontakt?

UFO
UFO
Foto: Pixabay

Je tomu téměř 40 let, když 15. srpna 1977 astronom Jery Heman zaznamenal signál pomocí Big Ear rádiového teleskopu, který patřil Ohio State University. Funguje jako detektor signálu a byl zaměřený na hvězdy v okolí souhvězdí Střelce.

Jerry Ehman sledoval oblohu v okolí hvězd, když zaznamenal „výbuch“ signálu radiových vln. Trval 72 sekund. Ehman na vytištěném záznamu zakroužkoval neobvyklé hodnoty a připsal k nim Wow!, což signálu dalo jeho jméno. Experti i obyčejní lidé si mysleli, že se jedná o zprávu od mimozemské civilizace.

Profesor Antonio Paris ze St Petersburg College však vloni přišel s vysvětlením, které je rozhodně méně vzrušující, a letos v červnu si ho potrvdil. Jednalo se o komety. Svou práci publikoval v Journal of the Washington Academy of Sciences. Komety známé jako 266P/Christensen a 335P/Gibbs mají kolem sebe mraky vodíku, které mají miliony kilometrů v průměru.

Wow! Signál měl frekvenci 1420 megahertzů, což je frekvence, kterou vodík běžně vylučuje. Teorie tedy smysl dává. Tým ze St. Petersburg College ověřoval, že v té době se komety v blízkosti zkoumané oblasti nacházely. Navíc byly radiové signály 266P/Christensen stejné jako Wow!Signál.

Tento objev byl samozřejmě zklamáním pro nadšence, kteří věří, že mimozemšťané by se opravdu mohli pokoušet lidstvo kontaktovat. Wow! Signál patří k nejsilnějším signálům, které lidstvo zachytilo z vesmíru. To, že jsme ho zachytili, však lidstvu může dát naději na to, že až se nás někdy pokusí kontaktovat opravdoví mimozemšťané, dokážeme ho zachytit.

Paris svou teorii potvrdil, když zkoumal komety 335P/Gibbs a 266P/Christensen, které se v oblasti souhvězdí střelce objevily 7. ledna a 25. ledna 2017. Podle Parise se signál z komety 266P/Christensen má stejnou frekvenci jako Wow! Signál.

Jiní vědci však mají pochyby o tom, že se skutečně jednalo o komety. Astronom Dan Werthimer uvedl pro časopis Forbes, že podle něho se jedná o prostá zkreslení a nejde o signál ani o zprávu od mimozemšťanů. Astrofyzik Chris Lintott pro Disvover Magazine uvedl, že by vědci z této oblasti měli obdržet asi 5 minut signálu místo jen vteřin. A pokud by prý opravdu šlo o komety, astronomové by signály měli zachytit každou chvíli, ne jen jednou v roce 1977 a jednou v roce 2017.

O těchto závěrech pochybuje i samotný Jerry Ehman, který signál zachytil. Podle něho by signál musel zachytit dvakrát, kdyby se jednalo o kometu. Teleskop Big Ear měl dvě sondy. „Měli bychom získat signál dvakrát během tří minut, oba by měli mít 72 sekund a byla by mezi nimi asi minutu a půl dlouhá mezera,“ uvedl pro server Live Science.

Protože však signál nezaznamenali podruhé, znamená to, že musel být ukončený. A to by z komety bohužel nevyšlo. Kometa by prý navíc nezmizela z radiového pole teleskopu tak rychle. Ehman si ale ani nemyslí, že se jedná o mimozemšťany.

Témata:  vesmir mimozemšťané / UFO zajímavosti

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy