reklama

Test kognitivní reflexe (CRT) je známý jako nejkratší IQ test na světě. Stačí pouhé tři otázky k tomu, abyste mezi lidmi oddělili Einsteiny od Homérů Simpsonů. test byl vyvinut v roce 2005 na Princetonské univerzitě psychologem Shanem Frederickem a je zaměřen na to, zda dokážeme potlačit svou intuici a více se zaměřit na racionální uvažování.

Podle psychologa je to založené tak, abychom ignorovali systém 1 (intuitivní uvažování, kdy řekneme to první, co nás napadne) ve prospěch systému 2 (racionální myšlení, které vyžadují hlubší analýzu a taky více času. Abyste mohli být v CRT úspěšní, je potřeba, abyste ignorovali svou první spontánní odpověď a víc se zamysleli.

Při skutečném měření IQ je potřeba nejen odpovědět na všechny otázky dobře, záleží hlavně i na čase. A odpovědi obvykle nebývají tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Test byl předložen řadě studentů z těch nejlepších univerzit na světě, zúčastnily se i univerzity v Harwardu nebo Yalu. Perfektního řešení dosáhlo jen 17 procent testovaných.

A jak jste dopadli vy? Pokud jste odpověděli na první otázku 5 centů, pak se můžete radovat. Většina lidí totiž automaticky napadne 0,1 dolaru. Jenže je potřeba si uvědomit, že pálka má být o celý jeden dolar dražší než míček, proto vychází 1,05 +0,05 = 1,1. Podle studie z Princetonu ti, kteří odpověděli 10 centů, byli také prokazatelně méně trpěliví.

tip: Koptík by rád na filmové plátno!

Nejčastější odpovědí na druhou otázku bývá 100 minut, ale naštěstí nemusíte na dokončení výroby čekat tak dlouho. Stačí vám totiž jen 5 minut. Pokud pět přístrojů vyrobí pět součástek za pět minut, pak to znamená, že jeden stroj vyrobí jednu součástku za 5 minut. Doba by se tak neměla prodlužovat jen kvůli tomu, že strojů je víc.

A za jak dlouho teda rozkvete polovina jezera? Za 47 dní. Mnoho lidí má tendenci dělit 48 dní dvěma, proto jim pak vychází výsledek 24 dní. Jenže si uvědomte, že lekníny za každý den zdvojnásobí svou kvetoucí plochu. Tento test je pouze orientační a pro zábavu. skutečné měření IQ byste měli absolvovat pod dohledem psychologů a psychiatrů.