reklama

Všeobecně se o lidském IQ ví, že se neustále mění. Čím starší jsme, tím je naše hodnota IQ stabilnější, zatímco děti mívají vyšší hodnoty, ale neznamená to, že by byli chytřejší než starší lidé. "Naměřenou hodnotu IQ bych přirovnal k váze, na které neustále přešlapujete. Takto nikdy nezjistí vaši pravou hodnotu, bude neustále kolísat. Výsledek testu je tak spíše obrazem momentálního rozpoložení," říká klinický psycholog Alan S. Kaufman z Yalu.

Pokud ovšem i nadále chcete věřit, že na IQ skutečně záleží, pak máme pro vás špatnou zprávu. IQ si vědomě zvýšit nemůžete. "Lidé si často pletou schopnosti a vědomosti. Ale naučit se slovíčka cizího jazyka zvládne každý, nedělá to z něj - alespoň z hlediska IQ, chytřejšího člověka. A vůbec mluvit zde o chytrosti nemá smysl," tvrdí profesor psychologie Jack Naglieri z Virginie.

Podle něj totiž "chytrost" neleží ani tak v naměřeném IQ, jako spíše ve schopnosti aplikovat naše znalosti na problémy. Zvláštností je, že změnou neprochází jen IQ jednotlivců, ale i průměrné IQ celé společnosti. "V průměru dochází ke zvýšení IQ asi o dva body za deset let. Mezi roky 1947 a 2002 došlo dokonce k nárůstu o 18 bodů IQ, nikdo ale neví, proč tomu tak je," řekl psycholog Richard Nisbett z Michiganu. "To ale pokud skutečně věříte tomu, že IQ testy ukazují pravou hodnotu," dodává.

"Důležité je si uvědomit, že IQ v průběhu života neustále kolísá a mění hodnotu. Děje se tak ovšem bez našeho vědomí. Nic na tom nezmění ani to, že se budete celý život učit matematiku," domnívá se Alan Kaufman. "IQ testy jsou pak nespolehlivé v tom, že každý se na ně může naučit. Čím více testů podstoupíte, tím více si navyknete na otázky a váš výsledek bude lepší a lepší. Ale ve skutečnosti nebudete o nic chytřejší ani moudřejší," připomíná psycholog.

Takže spíše než o hodnotě IQ bychom se měli bavit o tom, jaké rozpětí může mít naše IQ. "Na IQ testy bych se raději vůbec nespoléhal," řekl psycholog Kevin McGrew. Problém je podle něj už v tom, že chápeme pojem inteligence minimálně dvěma způsoby. Jednou z nich biologická inteligence, která je však nezměřitelná. IQ testy se totiž soustředí jen na psychometrickou inteligenci, která je nespolehlivým odrazem té naší skutečné, vrození biologické inteligence.