Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestování na Mars je nemožné? Mozek astronautů čeká nevyhnutelná deformace

Mars
Mars
Foto: www.nasa.gov

Lidé vesmír nejspíš nikdy nekolonizují. Při plánování cesty z modré planety na Mars se musí brát v potaz nejen technická náročnost, finance, ale poslední dobou hlavně přežití. Pokud už technologii na cestu budeme mít, mnohem složitější problém nastává při zjištění, jak to člověk vlastně fyzicky přežije. Kromě kosmického záření nás ohrožuje ve vesmíru ještě jedna věc - mozek se bez vlivu gravitace začne deformovat.

Nedávná studie varuje před tím, že jakmile opustíme gravitační pole země, téměř okamžitě se náš mozek začne měnit. První příznaky se přitom budou týkat našeho zorného vidění, což téměř okamžitě začne poškozovat náš zrak. Podobné potíže přitom už zažívají astronauti na vesmírné stanici ISS, cesta na Mars by přitom byla v mnohem neobvyklejších podmínkách a za delšího letu.

Doposud vědci nevědí, jak deformovaný mozek má vypadat, NASA se však rozhodla, že dokud nebude výzkum dokončen, nemůže být o cestě na Mars ani řeč. "Člověk, který je vystaven extrémním podmínkám ve vesmíru, jako je nulová gravitace, projde takovými tělesnými změnami, o kterých doteď nemáme příliš jasnou představu," varuje neuroradioložka Donna Roberts.

Vědkyně provedla sérii experimentů s lidmi na zemi, při kterých byli účastníci výzkumu vystaveni umělé mikrogravitaci. V podstatě viseli 90 dní vzhůru nohami, přičemž došlo k mírné deformaci mozku hlavně v oblasti jeho tvaru. Každý si dokážeme představit, že během experimentů se lidem natlačil mozek více do horní poloviny lebky, stejné příznaky však měli i astronauti, kteří strávili nějaký čas na vesmírné stanici ISS.

Kromě toho došlo také k poklesu tekutiny, která obklopuje mozek a do jisté míry jej chrání před nárazy. Současná zjištění předpokládají, že by tyto změny měly vést k vážným zdravotním potížím, zvláště pokud se počítá s tím, že člověk při cestě na Mars by měl být mikrogravitaci vystaven minimálně po celé tři roky.

"Víme, že k určitým změnám rozhodně dojde, ale nevíme zatím rozsah a jejich podobu," uvedla Donna Roberts. Podle vědkyně budou změny hlavní fyzického rázu, kromě mozku by to mohlo postihnout i lidskou tělesnou stavbu celkově. Nejzávažnější otázkou však zůstává, jaký vliv bude mít dlouhodobá mikrogravitace na lidský mozek a jakým způsobem ovlivní jeho fungování.

Témata:  vesmir NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Mars 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy