Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co dokáže obyčejná bolest hlavy? Trpí jí desítky milionů lidí, ekonomika přichází o miliardy

Bolest hlavy, ilustrační fotografie
Bolest hlavy, ilustrační fotografie
Foto: Focus Agency

Bolest hlavy je utrpením nejen pro nás, ale i pro vládu. Podle serveru The Times ztratí jen Spojené království každý rok tři miliardy následkem toho, že jsou zaměstnanci doma právě s tímto problémem. Přečtěte si, čím vším se dá bolest hlavy vyvolat, ale také potlačit.

Doktorka Carole Hungerfordová říká: „Bolest hlavy je epidemií 21. století. Každý den mi do ordinace přijde minimálně jeden pacient s tím, že trpí chronickou bolestí hlavy." Doktorka Hungerfordová se tímto onemocněním zabývá více než 20 let a je také autorkou knihy s příhodným názvem „Bolest hlavy."

Doktorka Hungerfordová tvrdí, že hlavní příčinou častých bolestí hlav je stres, a to především ten pracovní. Obrovské množství lidí se v dnešních dnech přepíná jen proto, aby si svou práci udrželi.

Jsou ale i jiné faktory, které mohou způsobit bolesti hlavy. Patří mezi ně alkohol a kofein, různé alergické reakce například na potravinářské přísady (nejčastěji na glutamát), intenzivně svítící žárovky a dokonce i vrzání zuby v čase, kdy spíme.

Bolest hlavy nám podle doktorky Hungerfordové může způsobit dokonce i vůně parfému nebo osvěžovače vzduchu. Do těchto vůni se totiž kvůli délce trvání a intenzitě často přidávají různé chemické přísady jako je například formaldehyd, a ty potom působí na náš mozek.

Jak se tedy můžeme bránit? Podle doktorky Hungerfordové existuje více způsobů, mezi ty nejdůležitější prevence však patří konzumace dostatečného množství vody. Dále bychom si do bytu měli pořídit LED žárovky, cvičit jógu nebo jakýkoliv druh meditace, často odpočívat a občas si nechat promasírovat krk.

Je třeba být obezřetní při užívání prášků proti bolesti hlavy. Pokud to s mini přeženete, můžete si bolest opět vyvolat nebo zhoršit. Lidé totiž podle lékařů většinou nevědí, že velké množství přípravků proti bolesti samotnou bolest vyvolá. Pokud už si lék chtějí vzít, měli by se podle ní naučit lépe rozpoznávat různé bolesti a podle toho se pak nasadí správná léčba. To se týká zejména bolestí hlavy, u kterých hrozí vyvolání migrény.

Podle statistik trpí jen v Anglii častou bolestí hlavy 10 milionů lidí a dohromady kvůli nim stráví doma 25 milionů pracovních dní. Vědci ale tvrdí, že až půl milionu žen a zhruba 100 tisíc můžu trpí bolestí hlavy, která je způsobena právě nadužíváním léků proti ní.

Témata:  nemoc vědci lidé

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy