Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moderní vojenské technologie? Zbraně dneška jsou podivné i zvrácené

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Army.cz

Taser, který vyvolá v lidech nesnesitelné křeče? Pěnové pelety, které donutí celý dav utéct v agónii? Zdají se vám tyto věci moderní a velmi dnešní zbraně? Možná jste trochu zaspali, tohle se vymýšlelo v roce 2011. V dnešní době jdou inženýři a vědci mnohem dál.

Pokud se jedné o zbraně určené k nemasovému ničení, pak Pentagon skutečně propustil uzdu fantazii. Budoucnost vidí v sonických mikrovlnách, které zasáhnou plavce na kilometry daleko. Výjimku netvoří třeba ani paprsky nainstalované na letounech, které donutí jiná letadla změnit směr. Není jasné, kolik z toho už americká armáda vynalezla, jisté však je, že o všechny tyto zbraně má zájem.

Na veřejnost se nedávno dostala "příručka", která odhaluje veřejnosti celý seznam zbraní, které nejsou určené k vraždění lidí, nicméně jim dokáže způsobit nemalé problémy. Takovými jsou třeba i nadzvukové zbraně, které byly nejspíše nedávno použity na americké diplomaty na Kubě, ačkoliv se doteď přesně nepřišlo na to, kdo za tím stojí, nebo jaký typ zbraní byl použit.

Některé zbraně z příručky se již několik let používají, například taser, který zneškodní člověka i přes mnoho vrstev oblečení nebo pistole, které střílejí do davy bombičky s pepřovým sprejem. Jiný jsou pravděpodobně stále ve vývoji a další nejspíš zůstanou navždy pouhou fantazií.

Mezi těmi reálnějšími nápady patří například "impulzní plavecká pistole", která využívá impulzních zvukových vln, které způsobují "poruchu sluchu nebo nevolnost" mezi potápěči, kteří se zabývají "neoprávněnými činnostmi pod vodou", tedy špionáží v teritoriálních vodách. Dále je tu systém, který se spoléhá na "mikrovlny s vysokým výkonem", ty dokážou zablokovat nepřátelské automobily a jakékoli "nevítané cíle v oblasti".

Ty nejšílenější myšlenky pak zahrnují ultra-vylepšení taser, který bude působit mnohonásobně dále, velmi výkonné zbraně, které se nasadí na drony či menší letadla, aby mohla způsobit výpadky elektřiny na nepřátelských lodí, nebo již zmíněné lasery, které donutí nepřátelská letadla přesměrovat někam jinam.

Americká armáda má v rukávu mnohem více nápadů, jak ultimátně zklidnit dav. Jedním z nich je třeba i nesmírně smradlavá bomba, která lidi donutí zastavit se a přikrýt si nos. Ta by měla fungovat na bázi chemických látek, nicméně nebude pro lidi nebezpečná, jen nesmírně smradlavá. Za normálních větrných podmínkách by měl být účinek asi 15 minutový, dost dlouho na to, aby se rozvášněný dav uklidnil.

Témata:  armáda lidé zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy