Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další válka se odehraje v vesmíru? Tohle jsou zbraně, které se o to postarají

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: www.nasa.gov

Americký armáda, která patří k nejsilnějším na světě, se snaží optimalizovat způsoby vedení války na Zemi. Po masivních letadlových lodích a laserových zbraních se testuje bojový exoskelet pro vojáky nebo nová generace jaderných zbraní s menší ničivou silou. Jaká je ale šance, že se další válka odehraje zrovna na Zemi?

Vesmír je nepochybně budoucím bojištěm. Je otázkou, jestli to bude za deset nebo tisíc let, dříve či později ale lidstvo najde způsob, jak kolonizovat jiné světy a války se z pozemského prostoru přesunou tam. A první zemí, která se na to připravuje, je Rusko.

Ostatně i americké ministerstvo obrany se obává, že by se závody ve zbrojení a příští případný konflikt mohly přenést do vesmíru. Rusko totiž údajně vyvíjí zbraň, která bude schopna sestřelovat nepřátelské družice.

Strategické velení ozbrojených sil Spojených států Stratcom podle portálu resortu obrany tvrdí, že Rusko vyvíjí zbraň, která bude schopna likvidovat ve vesmíru nepřátelské družice. Podle to velitele Stratcomu, generála Johna Hytena, má zbraň fungovat na laserové bázi.

Americké obranné velení se obává, že Rusko už delší dobu monitoruje techniku, výzbroj a připravenost Spojených států a hledá slabé články, na které by se mohlo zaměřit. Jeden z nich teď možná nalezlo právě ve vesmíru, kde nejsou družice a satelity nijak chráněny proti zničení ze Země, přitom jsou jejich role nezastupitelné.

Obavy vzbuzuje nová zbraň i z dalšího hlediska. Pokud by se povedlo vzájemně likvidovat vesmírné objekty, vznikalo by obrovské množství kosmického odpadu. Už tak je ale oběžná dráha kolem Země doslova smetištěm a každý kousek odpadu může situaci jen zhoršit.

Podle Hytena pracuje na podobné zbrani také Čína, která chce, stejně jako Rusko, vytvořit novou bojovou frontu na orbitě. Jak reálné je válčení ve vesmíru ale generál neprozradil a není ani jisté, kdy by k němu mohlo teoreticky dojít.

Ačkoliv se o těchto možnostech v dnešní době teprve spekuluje, v praxi nejde o nic nového, naopak. Už v sedmdesátých letech minulého století americká armáda občas přiznala, že Sověti laserem několikrát zaměřili její družice a údajně se zaměřili i na americký raketoplán Challenger.

Rusko také údajně pokračuje ve vývoji zřejmě nejmocnější zbraně na světě. Tamní armáda pracuje na vesmírném letounu, který by měl být osazen jadernými zbraněmi a měl by být schopný do dvou hodin od vzletu zničit jakékoliv místo na planetě.

Ruský vesmírný bombardér zatím oficiální označení nedostal, jeho podobnost s americkým Boeingem X-37B je ale nasnadě. Na rozdíl od letounu Spojených států ale ten ruský nebude pouze vědecká kosmická loď, nýbrž zbraň. To ostatně potvrdili i sami Rusové.

Podplukovník Aleksej Solodovnikov tvrdí, že by letoun měl být postaven do roku 2020. "Myšlenka je taková, že bombardér vzlétne z domovského letiště podobně jako obyčejné letadlo. Poté se zamíří do vnějšího vesmíru, odkud shodí jaderné hlavice a vrátí se zpět na základnu," řekl agentuře RIA Novosti s tím, že tímto způsobem by Rusko mělo být schopno zaútočit do dvou hodin na jakékoliv místo na planetě.

Dosud nebylo jasné, jakým způsobem bude letadlo vzlétat. Jeho hmotnost by se totiž měla pohybovat kolem 20 25 tun. Z vyjádření ruského podplukovníka ale vyplývá, že by si Rusové přáli, aby byl stroj plně samostatný a nezávislý na pomocném letounu. "Na designu spolupracujeme s Ruským centrálním aerodynamickým institutem. Letoun by totiž měl být nadzvukový," dodal.

Pokud se ukáže, že Rusko začalo se stavbou vesmírného bombardéru, dojde ke změně vojenské strategie a zbrojení napříč všemi zeměmi. Lidstvo by totiž mohlo v případě vyhroceného konfliktu poznat válku takových rozměrů, jakou dosud nezažilo.

Tomu se snažily politické elity zabránit už před desetiletími. V roce 1967 proto Spojené státy, Rusko a 102 dalších zemí podepsalo či ratifikovalo takzvanou "Kosmickou smouvu", která zakazuje explicitní militarizaci vesmíru. "Státy se zavazují neumísťovat na oběžnou dráhu kolem Země žádné objekty nesoucí jaderné zbraně nebo jakékoli jiné druhy zbraní hromadného ničení a neinstalovat tyto zbraně na kosmická tělesa nebo stanice," píše se mimo jiné ve smlouvě.

V případě, že Rusko nový bombardér uvede do provozu, tak příjdou hned dvojí následky. Politické, kde bude zřejmě země podrobena sankcím ze strany ostatních účastníků smlouvy, a armádní. Spojené státy a další země se totiž budou snažit vymyslet na ruský bombardér adekvátní odpověď v podobě vlastní vesmírné zbraně.

Řada zahraničních serverů v této souvislosti proto upozorňuje, že ruský bombardér by nejen narušil atmosféru půlstoletí poklidného dobývání vesmíru, ale zároveň by přenesl hrozbu válečného konfliktu mimo zemský povrch, do vesmíru.

Témata:  U.S. ARMY Ruská armáda válka vesmir

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy