Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počítač a telefon vám mohou zachránit život? Google pozná, jestli máte nemocné srdce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Google přišel se zajímavou novinkou, která by mohla zachránit milióny lidí po celém světě. Algoritmus, který vědci vyvinuli, totiž dokáže předpovědět, jestli člověk bude trpět kardiovaskulární poruchou nebo jestli má zvýšené riziko výskytu mrtvice. Jak se to pozná?

Tým vědeckých pracovníků ze společnosti Google k tomu využil lidské oko, které je schopno prozradit, zda dotyčný netrpí vysokým krevním tlakem nebo jestli mu nehrozí mrtvice. Poznají to díky algoritmu, který získali na základně posbíraných dat. Mohlo by se jednat o pokrok směrem k umělé inteligenci ve zdravotnickém průmyslu.

Pokusy budou muset být ještě několikrát zopakovány a jejich úspěšnost musí být potvrzena, aby tým získal širší souhlas. Podle studie publikované v časopise Nature Biomedical Engineering, však tato nová metoda prevence není natolik úspěšná jako klasické měření tlaku nebo odběr krve. Pomohlo by to však lékařům tím, že by lidi nabádali k prevenci pomocí nové technologie. Pokud by lidé měli doma přístroj, který by mohl detekovat možné riziko onemocnění srdce, pak by lidé na to mohli rychleji reagovat. 

"Může to být rychlý způsob, jak si lidé uvědomí riziko," uvedl pro The Washington Post kardiolog z Yaleovy univerzity Harlan Krumholz, který stojí mimo vědecký tým z Googlu. Vědečtí pracovníci shromáždili naskenované sítnice od více jak 280 tisíc pacientů z USA a Velké Británie. Z výsledku sestavili algoritmus, který dokáže člověku říct potenciální riziko nemoci. Skutečnou výhodou tohoto technologického řešení je fakt, že se jedná o rychlý, levný a neinvazivní test, který lze udělat prakticky v každém prostředí. Dokážete si představit aplikaci v telefonu, která vám prozradí, že se u vás může vyskytnout riziko kardiovaskulárního onemocnění? 

Témata:  Google vědci mrtvice lidské tělo mobily

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy